Sunday, June 12, 2011

Water For Elephants - Sara Gruen
En kæmpe boglig succes, som jeg ikke havde læst - men endelig besluttede mig for, da en billigudgave udkom i forbindelse med filmatiseringen af bogen. Jeg blev bestemt heller ikke skuffet - som jeg nok havde forventet lidt!

Handlingen udspiller sig som tilbageblik i den gamle Jacobs liv, da han ensom sidder tilbage på et alderdomshjem og hans minder bliver vækket til live, da en cirkus kommer til byen og installerer sig lige overfor plejehjemmet. Han bringer os igennem bogen tilbage til sin ungdom, hvor han læste til dyrlæge, men forlod studierne, da forældrene bliver dræbt i en trafikulykke i 1930'ernes USA. Han opdager, at barndomshjemmet er forgældet og intet er tilbage - så han hopper på et tog, som viser sig at være et cirkustog.

Med sin om end ikke fuldførte uddannelse bliver han udnævnt til dyrlæge - og han bliver hurtigt hvirvlet ind i den fantastiske verden af artister. Ikke mindre farverig på den tid end i dag - snarere tværtimod! Han bliver hovedkulds forelsket i hestekunstneren, Marlena, som er gift med dyrepasserchefen, som viser sig at være voldelig og alkoholisk... hvilket de fleste ansatte i øvrigt er! Cirkusdirektøren benytter sig af temmeligt tvivlsomme metoder, når det gælder personaleledelse og akkvisitioner til udvidelsen af cirkus, hvilket også gælder, da elefanten Rosa kommer til. Hun bliver en afgørende personlighed i såvel historien som i Jacobs og Marlenas kærlighedshistorie.

For selvfølgelig er det en kærlighedshistorie - velegnet til en filmatisering! Men det er også en rørende historie om Jacobs liv, som han sidder der og tænker tilbage. Det er legenden om den gamle cirkushest og savssmuldet... med en overraskende slutning. En smuk debutroman!

No comments: