Saturday, June 25, 2011

La croix de perdition - Andrea H. Japp  • Fransk
  • 24.-25. juni
  • 405 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat
Så stor var min desperation, at jeg endte med også at læse en krimi - ellers ikke min yndlingsgenre; men heldigvis var det en historisk af slagsen af en fransk forfatter, jeg aldrig havde hørt om. Tilsyneladende specialiserer hun sig i historiske krimier, og netop dette aspekt gør, at jeg bedre kan læse dem end de afskyelige Läckberg & Co.!

Historien starter i 1209, da Béziers (en større sydfransk by) bliver afbrændt som en del af udryddelsen af katharerne. Netop katharernes historie har altid fascineret mig - der blev flere og flere positive punkter! 100 år senere flyttes handlingen til et kloster, Abbaye des Clairets, hvor forskellige personer samtidig ankommer til klosteret midt i vinteren. Den ene gruppe er en to dværge, en ulvemand og en mand med 12 fingre, som har været udstillet i en omrejsende cirkus - de gemmer samtidig på en lille pige, som ikke kan tåle dagens lys i oprigtig bogstavelig forstand.

Samtidig ankommer Arnoldus de Villanova, som var kendt for at arbejde som spion for paven parallelt med sine hverv som læge, alkymist, astrolog osv. En alsidig herre! Endelig er der en ung dame, Alexia, som inden sit giftermål vil trække sig tilbage for at filosofere, samt klosterets nye apoteker, Mary de Baskerville, som skal afløse en søster, som viste sig at være en bror.

Da alle disse personer befinder sig inden for klosterets mure starter drabene; rituelle drab, som efterligner symbolerne fra tarotkort men altid med en lille fejl. Sneen lukker dem alle inde, og jagten på morderen sætter ind. Plottet er godt, og det var ikke en nem lille krimi... det skyldes uden tvivl også, at jeg ikke kan læse den som en krimi alene, men igen måtte notere de fakta, jeg ville tjekke, når civilisationen igen var indenfor rækkevidde.

Selvfølgelig irriterer det mig lidt, at man tillægger rigtige historiske personer handlinger, som ikke kan verificeres - og jeg vil nok heller ikke købe eller læse flere af hendes romaner uden at være 'tvunget' til det som i dette tilfælde!

No comments: