Friday, June 3, 2011

Tales of the City - Armistead Maupin

  • English
  • June 2-3
  • 269 pages
  • Dansk titel: Ikke oversat (?)
Jeg kan ikke helt forstå, at Maupins bøger tilsyneladende ikke er oversat; de havde muligvis ikke den store tiltrækning hos et dansk publikum, da de blev skrevet - men hvis man, som jeg, starter med at læse dem i dag så er det Sex & The City blandet med Desperate Housewives men det hele iscenesat med humor, ironi, samtidige anekdoter om tøj, politik, musik og andet, der rører sig. Og så foregår det hele i San Francisco - startende dengang byen var toppen af dekadence, og AIDS var ukendt!

Maupins første bog i serien udkom i 1978 - det er ikke nye ting her! Den unge Mary-Ann tager til byen på ferie, blilver forelsket (i byen) og beslutter sig for at blive. Hun finder en lille lejlighed i et hus på 28 Barbary Lane, hvis landlady er den excentriske Anna Madrigal med en hemmelilg fortid og en travl nutid som cannabisdyrker i baghaven. Alle nye tilflyttere får en stor joint i indflytningsgave!

I huset bor også Mona Ramsey, som har været lesbisk og nu ikke rigtigt ved, hvad hun er. Der er Michael Tolliver (kaldet Mouse) - en bøsse, som desperat leder efter sit livs kærlighed i byens dark rooms. Der møder han blandt andet Jon, en gynækolog, som senere har en affære med Beauchamp Day... som er gift med DeDe, som er datter af Mary Anns arbejdsgiver, Edgar Halcyon (som selv starter en affære med Anna Madrigal umiddelbart inden hans død). Anna og Edgar har uden tvivl også en hemmelighed sammen, men hvilken bliver ikke opklaret i denne roman - udover, at den har en forbindelse til en anden af husets beboere... eller muligvis flere!

Der er således sex, drugs og intriger en masse! Der er humor og slang fra perioden - året er 1976, og Carter blilver valgt til præsident. Mary Ann forvandler sig fra landsbymusen til byrotten; Mona genfinder D'Or, hendes tidligere sorte model... som ikke er så sort alligevel. Det er ganske enkelt forrygende! Det er også uforpligtende og underholdende læsning - men den slags skal jo også til. Og så vil jeg trods alt vove at påstå, at det er mere interessant end alverdens chick-lit - måske fordi det reelt set vel er gay-lit, og ligesom Marc Cherry har fået enorm succes med sine personskildringer i Desperate Housewives, så er der en evne også hos Maupin til bedre at gribe de skæve og sjove personer.

Jeg var fornuftig og købte de to første bind på én gang. Det ottende bind er netop udkommet - en serie, der strækker sig over en generation, hvor man kommer til at følge både personerne, men også USA's politik og ikke mindst byen San Francisco, som om nogen måtte ændre ansigt i 1980'erne. Jeg kommer til at blive godt underholdt - og jeg glæder mig!!!

No comments: