Wednesday, March 23, 2022

The Beauty and the Terror - Catherine Fletcher

 


  • Engelsk
  • 18.-23. marts
  • 432 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Stort set ALT, der har med renaissance at gøre interesserer mig. Biografier af personer hvad enten det er kongelige eller kunstnere; og jeg er da også efterhånden kommet igennem en god del. Alene i år den sidste del af Cromwells biografi og Vincis biografi. Men der dukker hele tiden nye vinkler op - og nye bøger!

Således faldt jeg over denne, som giver et mere holsitisk syn på renæssancen. Ordet renæssance stammer jo ikke fra perioden selv, men blev skabt næsten tre århundreder efter renæssanceperioden opfattes som afsluttet. Den strakte sig i store træk fra det 14. til det 16. århundrede - men der er divergerende opfattelse af, hvor tidligt man skal starte. Derimod er der ikke meget disksussion om, at Italien er knudepunktet for bevægelsen - selvom vi også bruger begrebet hollandsk - eller nederlandsk - renæssance i arkitektur; især i de bygninger Christian IV gjorde berømt.

Fletchers fokus starter derimod i højrenæssancen - den anden halvdel af det 15 . århundrede. Der regerede Medici-familien i Firenze; da Vinci begyndte sin karriere - og det var årene inden Europa brød ud i religionskrige med Reformationen som centrum. Men det var også årene efter det store skisme i pavedømmet, og paven var retur i Rom og ønskede at konsolidere sin magt ved blandt andet at skabe kunstværker - malerier, arkitektur, skultpurer.... det var en produktiv tid, hvorfra vi kender alle de store navne som da Vinci, Michelangelo, Mantegna, Raphael Titian, Botticelli for blot at nævne nogle.

Den altenative vinkel, som undertitlen nævner, er ved at se holistisk på hele perioden - de politiske spil, regenterne og det store geopolitiske puslespil i et Europa, der så noget anderledes ud.
Der var det tysk-romerske rige som den ene stormagt - og der var en lang række småstater som Venedig, Milano, Firenze og pavedømmerne. Der var Spanien med territorien helt op til Holland og Belgien - og Frankrig,, som også bestod af individuelle fyrstedømmer omkring den centrale magt.

Hendes tilgang er en tilnærmelsevis kronologisk tilgang til historien bag historien; alle krigene, de forskellige monarker og paver samt kunstnernes liv. Alt på en gang og i en lige linie. Men det kan jo ikke lade sig gøre. I stedet bliver det som at kravle op af et træ - op af stammen, men samtidig ud af hver gren til hun når helt ud til spidsen af hvert blad. For så at komme tilbage til stammen og et nøk op igen.

Der er i og for sig ikke meget nyt for en renæssance afficionado som mig; men strukturen er selvfølgelig anderledes. Den er også meget kompleks fordi hun reelt gaber over alt for meget til at kunne komprimere det ned på så få antal sider. Det giver en til tider klodset og generelt meget tung læsning.

Har man intet kendskab til renæssance vil man ganske enkelt være helt tabt i det; og har man kendskab vil man kunne følge med - men til gengæld ikke lære meget nyt. Så det er en svær problemstilling om det er en anbefaling til "nybegyndere".

Det er ikke en ligegyldig bog - absolut ikke! Men det er heller ikke en absolut nydelse at komme igennem den. 

No comments: