Saturday, March 12, 2022

Christian 4.s København - Gregers Dirckinck-Holmfeld

 

  • Dansk
  • 12. marts
  • 207 sider
Endnu et lykkeligt loppefund - denne gang i et antikvariat og til den beskedne sum af 50 kr. - for en tung, smukt illustreret coffee table-bog. Netop derfor egnede den sig perfekt til en lørdag godt puttet i sofaen og med en solid pude til at understøtte bogen.

Det er vel på sin vis et katalog; udgivelsen er fra 2006 i forbindelse med det års udgave af Golden Days, som var tilegnet vores alles yndlingskonge, Christian IV.

Jeg var selvsagt ikke til den udgave af Golden Days, og ved derfor ikke hvilke udstillinger, der var. Omvendt har den jo heller ikke været praktisk at rende rundt med som katalog - men som et minde om udstillingen, og til fordybelse senere derhjemme er det jo et smukt minde.

Bogen er opdelt i forskellige kapitler, som omhandler både Christian IV selv - som kapitlet om hans kvinder; men også om tidens trend - såsom videnskab, musik, religion.

Der er en overordnet "historie" for hvert afsnit, men afbrudt af små indsatte rubrikker med anekdoter eller uddybende informationer. Her går det til tider lidt galt, da der er en del overlapning med de andre historier. Det er tydeligt, at det er et patchwork leveret af forskellige forfattere, og der har manglet en overordnet korrektur for at få en bedre rød tråd i historien. 

Men det er en smuk bog, og med fine illustrationer med fyldesgørende kildeinformationer. Det er en dejlig bog at have som opslagsværk senere - som de fleste udstillingskataloger.

No comments: