Friday, March 11, 2022

De rejsende - Regina Porter

 

  • Engelsk
  • 8.-11. marts
  • 320 sider
  • Originaltitel: The Travelers

Denne roman var et helt tilfælde, da jeg fandt den i en udsalgskasse til 40 kr. - og den er faktisk ikke særlig gammel; men åbenbart ikke én, der fængede publikum?

Jeg blev fanget af den sjove forside, hvor man faktisk ser alle historiens personer, og ikke mindst hvordan deres veje krydses.

De rejser jo egentlig ikke så meget, som titlen kunne antyde - men de rejser i livet.
Historien bevæger sig frem og tilbage i tid og fra synsvinkel til synsvinkelt. Hvert kapitels titel ledsages af en oversigt over, hvilke årstal det omhandler - det kan hjælpe, da det er lidt forvirrende.

Tidsmæssigt foregår den fra 1950'erne op til Obamas første år som præsident; en brydningstid i USA's historie, hvor menneskerettigheder var i forfront og hvor livsvilkår ændrede sig dramatisk for den sorte del af befolkningen.

Vi følger nemlig både en sort og en hvid familie. James Vincent Sr. er brandmand, og hans søn James Vincent Jr. bliver advokat. Dennes søn, Rufus, bliver professor og har tvillinger sammen med Claudia.

Claudia er sort, og hendes mor, Agnes, var i 1960'erne udsat for voldtægt af hvide politimænd. Det ødelagde hendes forlovelse - hendes store kærlighed; og istedet giftede hun sig med Eddie for at komme hurtigt væk. I Agnes' ungdom er der også Eloise - en skolekammerat med hvem hun havde en lesbisk flirt i teeenageårene.

Da Agnes møder sin første kærlighed, flygter Eloise - hun tager til Vietnam; der mødes flere af dem - og det bliver også et historisk bagtæppe til denne vigtige periode i amerikansk historie.

Der er ikke et egentligt plot; man kan måske undre sig over, hvor forfatteren vil hen med denne historie? Men det er faktisk bare en historie om mennesker og deres helt almindelige liv. De mødes og giftes; de mødes og er kolleger; de mødes og er på hver sin side af en idelologisk, politisk, religiøs, seksuel eller racebarriere. Det er "bare" liv; og de illustreres med små sort-hvide fotos, som et ekstra krydderi.

Den er meget underspillet og alligevel elskede jeg denne stille historie om de mange forskellige mennesker; og det er intet problem at holde styr på dem.

No comments: