- Dansk
- 8.-14. februar
- 576 sider
- Originaltitel: Leonardo da Vinci
Jeg har læst om da Vincis kunst tidligere; blandt andet en bog udelukkende om Den Sidste Nadver efter at have set maleriet i Milano men også andre bøger relateret til hans malerkunst. Men jeg har aldrig fundet den perfekte biografi af helheden - mennesket da Vinci. Ikke som jeg fandt det i den helt utrolige biografi af Michelangelo, hvor forfatteren simpelthen uddannede sig som billedhugger for at kunne skrive bogen. Den er stadig det ypperste man finder om da Vincis ærkefjende; og nu fandt jeg så på dansk under bogudsalget denne oversættelse af Walter Isaacsons store Vinci-biografi.
Det ville måske have været bedre at læse den på engelsk; men oversættelsen fungerede ganske fint, og bogen var smuk - tykt og tungt glanspapir med de skønneste farveillustrationer til at guide os gennem hans liv.
Vinci var virkelig en kompleks person - han må jo have været særligt intelligent; men måske på en måde, så man i dag ville have givet ham en diagnose? For han forvilder sig rundt omkring i alverdens temaer - han vil vide det hele; og han tillærer sig alt med en fascinerende fart. Han har alverdens intetioner om at udgive store værker om alt fra fugle til lerafkalkninger - men de flesre bliver ved tanken.
Han er notorisk kendt for ikke at kunne gøre sine malerier færdige; nogle efterlader han ganske enkelt midt i processen som det berømte krigsmaleri i Palazzio Vecchio der skulle stå modsat netop Michelangelos maleri. Flere gange skaber det problemer for ham; men han forstår også altid at finde en rig mæcen til at holde hånden over ham.
Derfor findes der heller ikke mange af hans malerier; det er ikke udelukkende fordi de er gået til grunde men fordi han simpelthen ikke var særlig produktiv med sin pensel. Men det var han med så mange andre ting - og derfor skal hans værk ses i helheden, som denne biografi beskriver det. For alle de mange notesbøger med kruseduller og noter om videnskab tjente også til at forfine detaljerne i malerierne. Der findes idag blot 13 færdige malerier fra hans hånd; dertil skal lægges to store vægmalerier samt nogle studier samt ufærdige malerier. Det er ikke mange! I 2019 holdt Louvre en kæmpe udstilling, hvor man kunne se stort set det hele - undtaget var selvfølgelig vægmalerierne og så det helt fantastiske Salvator Mundi, som var blevet solgt i 2017 til en arabisk prins og hænger i Louvre i Emiraterne. Det kan stadig ærgre mig, at jeg ikke har set netop dette maleri - men ellers har jeg nu set dem alle og min favorit er ikke Mona Lisa.
Personligt foretrækker jeg Damen med Hermelinen og Jomfru Maria med Jesusbarnet og Sankt Annæ - i to helt forskellige genrer; portræt og biblisk scene.
Men stadig er der intet, der kan overgå det sus i maven man får, når man træder ind i Santa Maria delle Grazie refektoriet og ser Den Sidste Nadver; det er en oplevelse man virkelg skal unde sig selv.
Bogen går virkelig i dybden med de fleste af disse ikoniske malerier; men også med notesbøgerne og hans besættelse af visse videnskabelige elementer; det er meget teknisk til tider men også yderst lærerigt. Samtidig er bogen så ny, at hele historien om netop Salvator Mundi er med, hvilket gør den yderst komplet som biografi.
No comments:
Post a Comment