Thursday, February 17, 2022

Le Coeur à rire et à pleurer - Maryse Condé

 

  • Fransk
  • 17.-18. februar
  • 160 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Maryse Condé er en fransk forfatter - hun er fra Antillerne; og dermed ikke fransk i sin egen selvopfattelse som én født i Paris. Hun er født i 1937 i Guadeloupe, som efternøleren i en stor børneflok på otte - med to forældre, der opfattede sig selv som yderst intellektuelt højtstående i lokalsamfundet. De var det sortte borgerskab i en lokal hakkeorden, der var meget stringent. Der var de sorte, mulatterne og de hvide; og man blandede sig ikke socialt på tværs af disse skel.

Efter krigen rejste de tit til Paris - hovedstaden - for at vise, at de havde midlerne til det og for at leve som "rigtige" franskmænd; men i Paris kommenterede man åbenlyst på den "lille søde sorte pige" - på trods af, at Frankrig i efterkrigstiden dog var vant til at se udlændinge fra alle de franske kolonier fra Caribien til Indokina til Afrika?

Som 16-årig sendes hun mere permanent til Paris for at studere; endnu et bevis på familiens økonomiske overlegenhed. Men på trods af hendes fine karakterer hjemmefra, går det slet ikke her. Hun faldet ikke til og udsættes konstant for racisme. En brat opvågning for en teenager langt væk hjemmefra og alene. Hun har nogle søskende i Paris, men der er for stor aldersforskel til, at de nogensinde har haft noget til fælles, og heller ikke nu er de der for hende.

Som knap 18-årig bliver hun gravid - en haitiansk studerende, der er noget ældre end hende - og som nok så galant skrider, da han opdager graviditeten. 

Condé har skrevet over 50 romaner; mange af dem med rødder i Afrika, hvor hun kom til at leve senere. Dette er det ene af to autobiografiske bind, hvor hun primært fortæller om barndommen og ungdommen indtil hun bliver mor som 18-årig. Hendes mor er død hjemme i Guadeloupe, og faderen er rasende over hendes skæbne.

Det er barske vilkår at starte et voksenliv på - men det fortæller hun mere om i det andet bind. 

No comments: