Wednesday, September 13, 2023

Les corps conjugaux - Sophie de Baere

 

  • Fransk
  • 11.-13. september
  • 320 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

I juni læste jeg den virkelig stærke bog af den franske forfatter, Sophie de Baere; den gjorde et voldsomt indtryk på mig, så jeg var ikke sen til at bestille hendes første roman fra 2020.

Den er ikke mindre psykisk voldsom; inspireret af en ægte historie rører den ved emner som vi nok sjældent kommer i kontakt med. Voldsomme dilemmaer med grufulde følger for alle implicerede.

Alizia vokser op med sin mor, den handicapped bror Alessandro og søsteren Mona. Faderen har forladt dem efter skammen over sønnen; et handicap, der ikke harmonerede med hans stolte italienske maskuline idealer. Til gengæld forsøger moderen at udleve alle sine fortabte drømme gennem Alizia ved at pace hende til skønhedskonkurrencer fra en tidlig alder. Da broderen dør i en ulykke, får Alizia nok. Hun rejser til Paris, kalder sig selv Alice og finder helt almindelige kedelige jobs, hvor man ikke ser på hendes udseende.

I Paris møder hun Jean, og det er kærlighed ved første blik - en voldsom, altopslugende fysisk og fusionel kærlighed. De får deres første barn, og er uendeligt lykkelige sammen. Da Alice venter deres andet barn, beslutter de sig for endelig at gifte sig. Det bliver også anledningen til at forsøge en forsoning med moderen, da denne syg og døende kommer til brylluppet.

Et par dage efter brylluppet mødes Alice med moderen på dennes opfordring; og hun fortæller Alice, at Jean faktisk er hendes bror. Alice forsvinder. Hun kan ikke fortælle Jean og datteren sandheden; i stedet aborterer hun, og skaber sig et nyt liv langt fra Paris og under et andet navn. Mona er den eneste, der ved, hvor hun er og samtidig holder øje med mand og datter, 

I to spor følger vi Alice i hendes nye liv og det liv, hun forlod. En mand og datter, der hver dag venter på, at hun kommer tilbage og forsøger at komme videre trods alt.

Chokket i historien kommer jo tidligt; man ved præcist, hvad grunden til Alices forsvinden er - men nu handler det om, hvordan de kommer videre. Kan hun holde sig væk - eller finder de hende?

Der går mange år; men en konfrontation kommer og det får de mest forfærdelige følger. Det rejser jo en masse spørgsmål - for det er incest, selvom de var uvidende. Men nu ved de det - og at fortsætte sammen bliver et tabu, som familie, venner og samfundet skal forholde sig til. Man kan måske undre sig over, at der på intet tidspunkt er myndigheder involveret i denne sag - men her handler det om de psykiske konsekvenser for alle implicerede. Det var meget intenst, og man sidder konstant på kanten af næste side. Det er barsk læsning; fuldstændig som Sophie de Baere gjorde det i sin næste bog.

No comments: