Monday, August 28, 2023

Le roi disait que j'étais diable - Claire Dupont-Monod

 














  • Fransk
  • 25.-28. august
  • 240 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Et køb fra rodekassen i den franske boghandel i København, som jo lige talte til mig - en historie om den franske dronning Aliénor, som var gift med den franske konge Louis VII.

Det er en meget speciel historie, der fortælles i første person af Aliénor selv med indskydelser fortalt af Louis. De to var selvfølgelig ganske unge, da de blev gift i en politisk alliance i 1137. Hun havde regionen Aquitaine med ind i ægteskabet med den 17-årige konge. De elskede ikke hinanden, og det første barn kom først otte år efter de blev gift. I stedet var kongen mere optaget af religion, og drog på flere korstog til Jerusalem.

De blev skilt i 1152, og hurtigt efter giftede Aliénor sig med den langt yngre Henry af England, som bliver konge af England i 1154.

Hvis man ikke kender historien om Aliénor; om korstogene og Louis VII og hendes ægteskab med den unge engelske prins, er det nok svært at forstå. Der er nemlig ikke meget indledning eller historiske fakta til at forklare konteksten. Det er en lidt indforstået monolog, der dog viser den viljestærke kvinde, som Aliénor uden tvivl var - det er samtlige overleveringer enige i.

At ægteskabet ikke var lykkeligt, var jo ikke så mærkeligt - det var de færreste. At parret kun fik to døtre var ydermere med til at fremme skilsmissen, og først i sit tredje ægteskab efter fire døtre lykkedes det kongen at skaffe en tronarving. 

Aliénor bliver en gammel dame på over firs år; men historien her koncentrerer sig om den splid der var mellem de to ægtefolk; primært fordi de var så forskellige i temperament og interesser, og konstant var uenige om rigets styring. 

Måske lidt for indforstået og overfladisk til at den rigtigt tiltalte mig; jeg har læst flere biografier af Aliénor, som giver et langt bedre og detaljeret billede af hændelserne - her foregår det meste for meget inde i dem selv.

No comments: