Thursday, August 31, 2023

Le livre des heures - Anne Delaflotte Mehdevi

 


  • Fransk
  • 31. august
  • 224 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

I slutningen af 1400-tallet bor Marguerite og hendes familie på Notre Dame-broen i Paris; det var dengang man havde huse tæt bygget på begge sider af broerne, der husede forretninger, værksteder og ovenpå familierne private hjem. 

Hendes bror er syg, og Marguerite er meget interesseret i at komme i lære i familiens forretning som miniaturillustrator; dem var der virkelig bud efter nu, hvor bøger var mere tilgængelige, og alle ville have deres egen lille bønnebog eller Bibel med personlige illustrationer. Men hun er en kvinde - og moderen er travlt optaget af at få hende gift. Faderen anerkender dog hendes talent, og hun kommer i lære i værkstedet.

Det er en stærk fortælling om en kvinde, der tør gå andre veje. Selvfølgelig må hun acceptere at gifte sig - men formår at finde en mand, der accepterer hendes arbejde. Han dør dog hurtigt, og hendes største risiko tager hun ved at indlede et forhold til den arabiske mand Daoud, som tvinges til Paris, da spanierne jager alle muslimer ud af landet i 1492. Der er en del samtidshistorie indblandet - muslimernes udvisning, Columbus' opdagelsesrejser men også historien om kunsten ved at lave disse bøger.

Det er en lille og smuk roman, som drager os helt ind i hverdagen i middelalderens Paris og ikke mindst vilkårene for kvinder. 

No comments: