- Dansk
- 9.-13. august
- 536 sider
Det må siges at være et ambitiøst projekt at gøre rede for 10.000 års historie på knap 500 sider; og derfor er en ret gennemgående sætning da også: "Men det skal vi ikke komme nærmere ind på her".
Har man læst fx Yuval Noah Harari, vil man se en del overlap i den første del af historien, som handler om den spæde start, da de første mennesker nåede Europa og begyndte at bevæge sig rundt på de store sletter og stepper for til sidst at slå sig ned passende steder - typisk i højder eller ved vand. Jeg siger absolut ikke, at det er taget fra andre bøger - men det er jo sådan vores historie startede. Så måske er det ikke så nyt, hvis man i forvejen har læst en del litteratur i denne genre.
Derudover bevæger han sig både kronologisk og tematisk frem i tiden for at forsøge at besvare det helt store spørgsmål - hvad er Europa?
Det er jo et yderst relevant spørgsmål i disse år med Brexit og nu krigen i Ukraine, som udfordrer vores opfattelse af det geografiske kontinent i modsætning til det politiske kontinent med EU. Europas magthavere har også haft besiddelser langt uden for kontinentet - både de gamle romere, men også Osmannerriget og de europæiske kolonialiseringer i stort set hele verden. Europa var jo nærmest verden påt tidspunkt - i hvert fald alt undtagen det mægtige Kina og Japan, som var noget mistroiske.
Det hele hænger jo sammen i et økosystem, hvor naturlige grænser fx skubbede portugiserne ud på havet; derfra fandt de krydderier, og så skulle skibene ikke sejle tomme den ene vej og så fyldte man dem med slaver. Eller der var krige, der skulle finansieres, og dermed kom opfindelser, der gjorde livet nemmere og billigere. Alting er jo i et kredsløb som Newtons vugge; og det er oftest af nød, at vi udvikler os og opfinder nye ting. I hvert ikke i middelalderen - at opfinde rene underholdelsesobjekter hører vores tidsalder til.
Man behøver ikke at være ekstremt velbevandret i europæisk historie; på den anden side vil man nok blive lidt frustreret over de mange "Men det skal vi ikke komme nærmere ind på her", hvis man intet kendskab har til de navne, der nævnes. Men det ville have været alt for voldsomt et projekt selvfølgelig.
Der forsøges med lidt indskudte smarte bemærkninger - er det for at gøre "det kedelige historie" mere spiseligt for en større målgruppe? De er dog ikke altid virkeligt nødvendige eller gavnlige.
Endelig er der jo det evindelige problem for danske forlag - korrekturen! Jeg er efterhånden kommet til den konklusion, at der simpelthen må mangle den funktion i bøgers fremblivelse her i landet? Man kan læse franske eller engelske bøger på hundreder af sider uden en eneste fejl. Det er endnu ikke lykkedes mig at finde en dansk bog, der bare nærmer sig det niveau. Deraf må jeg konkludere, at jeg åbenbart er den eneste, der finder det virkelig irriterende, når der er dumme stavefejl. I denne bog kan så tilføjes, at indholdsfortegnelsen ganske enkelt mangler angivelse af den sidste del af bogen, men kun har dens underkapitler. Eller som på en af de allersidste sider, hvor der står: "Da Napoleon er begejstret, ....".
Napoleon har givetvis været begejstret mange gange i sit liv; men det var næppe efter Waterloo, hvor han blev besejret! Jeg kan end ikke visualisere, hvordan sådan en fejl kan opstå - og ikke bliver fanget.
Der er en efterfølger til de første 10.000 år, som stopper ve den franske revolution - så andet bind skal tage os fra 1800 og frem til idag, selvom der flere steder i denne bog allerede er tråde langt ind i det 19. århundrede. Men jeg orker faktisk ikke at betale så mange penge for en bog med sjusk i, så den får jeg nok ikke læst. Der er virkelig en grund til, at jeg holder mig fra dansk litteratur.
No comments:
Post a Comment