Sunday, July 28, 2019

L'affaire des coupeurs de têtes - Moussa Konaté



























  • Fransk
  • 27.-28. juli
  • 192 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Den sidste krimi fra den maliske forfatter Konaté, som var bag makkerparret Habib og Sosso. Mange krimiserier har sådan et par - det er enten bood cop/bad cop eller den ældre vise, der oplærer den unge lidt klodsede. Hos Konaté er der så stammevittighederne, da den ene er Bambara og den anden Malinké.

Det er jo svært at vurdere som helt fremmed for det lands kultur; men alle de små stikpiller virker ret tilforladelige for de implicerede. Men de går til hinanden!

Denne gang foregår handlingen i Kita, som er en mellemstor by helt ovre i det vestlige hjørne af Mali, som har sådan en interessant geografisk form synes jeg.

En bølge af mord vælter ind over byen; hver gang er det tiggere, der findes myrdede - uden hoveder. De sidder foroverbøjede med en turban på hovedet - indtil man opdager, at der ikke er noget hoved under. Da den tredje er fundet hovedløs, og den lokale kommissær er helt på bar bund, sender de bud efter Habib, som kommer fra Bamako. Men Habib er selv fra Kita, så at tage hjem igen er ikke så nemt. Han skal forklare til hele familien - som jo er en større klan - at han bor på hotellet.

Han skal få bugt med de lokale overbevisninger, som alle mener, at det er guderne, der er sure på byen. Man har set ånden gå op af bjerget i en flammerød dragt; og det er aldrig et godt tegn for fremtiden.

Derfor bruger Habib den unge Sosso til at agere hans mand ude omkring, mens han sidder på hotellet og eftersøger.

Det er endnu en krimi, som udkom efter Konatés død i 2013, og ligesom den forrige virker den til tider lidt upoleret. Plottet fungerer fint nok; men der er lidt ujævnheder i formen.
Det er synd, at de to sidste udkom på denne måde, da hans første krimier var rene perler - men desværre døde han jo alt for ung. En skam for afrikansk litteratur! 

No comments: