Thursday, July 11, 2019

Mægtigere end sværdet (Clifton-krøniken V) - Jeffrey Archer


























  • Engelsk
  • 9.-11. juli
  • 512 sider
  • Originaltitel: Mightier than the Sword

Det går hurtigere og hurtigere for mig - og langsommere og langsommere for Archer og hans to familier!

I femte bind af krøniken er vi nået til 1965; den starter ombord på Barrington-rederiets skib, som under sin jomfrurejse er forsøgt bombet af IRA. Men hvem står bag? Hvem har betalt for denne operation?

Hævntørsten er absolut ikke blevet mindre; og det fylder efterhånden ret meget synes jeg. Vi følger de to familier i perioden 1965-70, hvor den kolde krig er i fuld flor. Men vi mister lidt grebet med personerne i familien; således nævnes det som en bibemærkning, at Giles Barrington og hans kone har mistet deres 3-årige søn. Uden yderligere forklaring! Ligeledes er Harrys mor, Maisie, som spillede en markant rolle i de første par bind nu helt ude af billedet. Man ved reelt set ikke om hun stadig lever. Det synes jeg er lidt synd.

For til gengæld er der stadig uendeligt meget politik; det havde ikke været nødvendigt med en så detaljeret gennemgang af valgprocedurer, som blot er en gentagelse fra tidligere bind.

Jeg synes desværre Archer virkelig er faldet i money milking-fælden nu, og trækker tingene lidt for meget i langdrag for at udnytte de gode salgstal.

Det drejer sig om aktier, spekulationer i køb og salg for at ødelægge firmaer og bestyrelser. Der er en injuriesag med den notoriske Lady Virginia - men endelig kommer vi da af med en af de absolutte ærkefjender i hele dette spil. Og så er der bihistorien om Harry, som bliver valgt til præsident for forfatterforeningen, og tager som mærkesag at forsvare en russisk forfatter, som sidder fængslet i Siberien.

Harry skriver selv krimier; og i et tidligere bind har man set små uddrag af dem - det vidner ikke om stor litteratur. Derfor kan det undre, at han vælges til en sådan post - og ydermere, at han selv drømmer om en Nobelpris i litteratur! Det er meget utroværdigt desværre; men selvfølgelig passer hans krimigen til kampen for russeren - som dog ikke ender særligt godt for Harry.

Men der er jo to bind endnu - så man kan jo nok regne ud, at han ikke dør lige med det samme... der skal vist et par rutchebaneintriger til endnu!

Jeg må indrømme, at dette bind var langtrukkent at komme igennem. For meget intrige, gentagelser og intetsigende personer.

No comments: