Sunday, April 29, 2018

Maigret og ambassadøren (Maigret LVI) - Georges Simenon

  • Fransk
  • 29. april
  • 158 sider
  • Originaltitel: Maigret et les vieillards

Maigret bliver bedt om at møde op i Udenrigsministeriet, hvor man informerer ham om mordet på en pensioneret ambassadør og greve. Denne er fundet af hushjælpen samme morgen - en kugle gennem panden; og derefter endnu flere i mave og ryg. Han har ingen børn, er ugift og lever et stille liv i sin rigmandsejendom. Og så er han adelig - og nu kommer Maigret ind i verden med titler, som han ikke er vant til.

Det viser sig hurtigt, at det "i de kredse" er almindeligt kendt, at Saint-Hilare, som greven hedder, igennem mere end halvtreds år har ført en intens brevkorrespondance med en prinsesse V.... - her skriver Simenon bevidst ikke et navn; lige så meget for ikke at opfinde ét, tror jeg, som for at vise, at Maigret respekterer de adeliges privatliv. Men netop denne prinsesses mand er selv afgået ved døden efter en ulykke, og skal begraves samme dag.

Det er en underfundig historie om de to unge adelige, der mødes i 1910, men ikke må få hinanden, da Greven er under hendes stand. Hun gifter sig med Prinsen, men kun på betingelse af, at de ikke skal sove sammen - og at hun elsker den anden. Hun lover aldrig at mødes med sin elskede, og i stedet skriver de til hinanden hver dag i 50 år. Men nogle år efter giftermålet dør Prinsens bror, og nu må hun altså gå til ægtesengen for at producere en arving - hvilket heldigvis lykkes i første forsøg ... og en dreng!

Men alle i familien (og Paris' fine kredse) ved, at de vil gifte sig hvis og når Prinsessens mand skulle dø før hende. Så hvorfor findes han dræbt samme dag som begravelsen af Prinsen skal finde sted?

Maigret kan ikke finde hoved og hale i alle de krumspring man bruger i kommunikationen i disse kredse; man tager situationen meget ophøjet - men han har jo et lig på hænderne?

Opklaringen viser sig at være langt mere enkel og human; men ikke desto mindre tragisk set i lyset af den utrolige kærlighedshistorie. Så selvom Maigret løser mysteriet på knap et døgn, så rører det ham - og Madame Maigret får et ekstra kærligt kram den aften!

No comments: