Thursday, April 19, 2018

Maigret finder et vidne (Maigret LV) - Georges Simenon  • Fransk
  • 17.-18. april
  • 191 sider
  • Originaltitel: Maigret aux assises

Det er absolut første gang efter 55 krimier og 28 noveller, at vi ser Maigret i vidneskranken!
Han omtaler det ofte; at han jo fanger og afhører, hvorefter de føres til en varetægtsfængsling, og afventer en egentlig retssag. Der bliver Maigret indkaldt for at afgive forklaring på forløbet op til fængslingen. Men vi har aldrig været med indenfor dørene,

Det er vel heller ikke her, han føler sig mest tilpas, kan man sagtens fornemme. Det hjælper heller ikke, at han tror den stakkels mand i vidneskranken er uskyldig.

Det er egentlig en meget mærkegli dansk titel; for jeg kan slet ikke se, hvordan den passer ind med handlingen.

En ældre kvinde og en lille pige findes myrdet i en lejlighed; og der er stjålet penge og værdipapirer gemt i en vase under nogle kunstige blomster. Hendes nevø henvender sig frivilligt, og er dermed ikke mistænkt til at starte med. Det sker først efter et anonymt telefonopkald fører dem til hans klædeskab, hvor der hænger et jakkesæt med ofrenes blod på.

Men manden bedyrer jo sin uskyld? 

Derimod viser det sig, at hans unge kone er lidt mere broget. Hun ville nok egentlig aldrig giftes, og har haft stribevis af elskere siden de blev gift. Hun laver sjældent aftensmad til sin mand - og det er jo i Maigrets chauvinistiske 1950'er-syn på verden vel grund nok til at spærre en kvinde inde?

Manden frigives; men Maigret ved jo altid, når noget er uafklaret - og ganske rigtigt viser det sig jo også, at konen havde gang i forskellige ting, som manden i lutter kærlighed nægtede at indse; men som ender tragisk med endnu et drab.... og endnu en retssal.

Den er også anderledes idet Maigret netop er hjemvendt fra sommerferie, hvor han har købt sit lille hus. Han gruer for den dag, han skal sidde der og ikke længere være en del af atmosfæren på Politigården. Men han er 53 år gammel, så der er endnu to gode år på arbejdet. Pudsigt nok var Simenon jo omkring netop denne pension i starten af serien. Maigret gik jo på pension i slutningen af krimi nummer atten skrevet i 1933; men han vender tilbage i krimi nummer nitten skrevet i 1934.

Derefter holdt Simenon en pause fra krimierne, og gik over til novellerne. Men denne krimi er skrevet 1960 - og Maigret er stadig kun 53 år gammel (eller deromkring). Simenon vidste ikke, da han startede, at det ville udvikle sig som det gjorde. Man ser jo en markant udvikling i samfundet - telefoner, transportmidler etc. over de mange år - men alligevel er Maigret blevet tidsløs midt i det hele. Det er jo sådan set en rigtig god løsning på Simenons dilemma; men når man har læst dem kronologisk ser man, hvordan verden omkring ham forandrer sig - og han er lidt status quo.

Jeg har ikke fundet en form for analyse eller synopsis af hele Maigret-serien; men der må virkelig være basis for et seriøst (og meget omfattende) studie af personer, aldre, tider og steder! Typen af kriminalitet har jo også ændret sig. I starten var der mange sluser og både, og nu er vi altid inde i midten af Paris efter at have haft nogle afstikkere til USA og England. Så det er faktisk bare at nyde dem, og ikke hænge sig helt så meget i kronologien - men jeg har nu alligevel tænkt mig at følge den til dørs, nu jeg er så tæt på!

No comments: