Saturday, April 14, 2018

En gentleman i Moskva - Amor Towles  • Engelsk
  • 10.-14. april
  • 480 sider
  • Originaltitel: A Gentleman in Moscow

En decideret stor roman, som man kommer anderledes ud af ... bestemt én af de bøger, som vil markere 2018 ligesom Cyril Averys hjerte. De har begge det til fælles, at de handler om en enkelt mands kamp for at finde mening med en tilværelse, der gør alt for at udfordre dem. De er begge en slags coming of age-romaner, selv om vores hovedperson her allerede er voksen, da livet udfordrer ham,

Alexander Rostov er vores gentleman; han er adelig fra tiden før Rusland ændrede sig. Han var i Paris under revolutionen, men hastede hjem for at bringe sin bedstemoder i sikkerhed. Herefter indlogerede han sig på Hotel Metropol i Moskva, hvor han har boet lige siden. Selvfølgelig i en stor smuk suite omgivet af sine egne møbler og med champagne og kaviar på menuen. Men i 1922 sættes han for en domstol for interne anliggender, og en dødsdom er nærtstående - som det jo skete for de fleste af hans ligestillede, som ikke havde rømmet landet. I sidste øjeblik ændres det dog til permanent husarrest på hotellet. Nu flyttes han fra sin fine suite op til loftsrummene på sjette etage, hvor han indretter sig med de få ting, der er plads til at flytte med.

Han fortsætter sin rutine med avislæsning i lobbyen, besøg hos barberen og en minutiøs overholdelse af tider for frokost, cocktails og middag. Hans baggrund og opdragelse tillader jo ikke at give slip på formerne; dertil er han for meget gentleman i ordets 'gamle' oprigtige forstand. Blot er hans verden skrumpet noget ind. Men så møder han den lille Nina - en pige på ni år, som bliver hans faste følgesvend. Hun tager ham med i hotellets kulisser; den anden parallelle verden, som findes i alle bygninger af denne størrelse, hvor et helt mikrokosmos eksisterer uden, at gæsterne ser det.

Efter nogle år med dette liv indtræder dog en krise; men selvmord er ikke en mulighed tilsyneladende. I stedet bliver Rostov overtjener på hotellets restaurant - og hvem er bedre placeret til at vide, hvor en bestemt kniv skal ligge; hvilke vine, der går med hvilken ret, osv. 

Rostov finder faktisk en helt perfekt mening med sit nye liv, selvom han ikke kommer udenfor en dør.

Historien spæner over mere end 30 år; en tid, hvor Rusland gennemgår flere faser af kommunismen og selvfølgelig 2. Verdenskrig. Hotellet får ansatte, som tydeligvis intet begreb har om fag som hotelmanager eller tjenere, men er placeret af politiske årsager for at spionere og rapportere om de ansatte. Det resulterer i ganske groteske situationer, som Rostov og den franske køkkenchef, Emile, skal indordne sig under.

Udefra får Rostov ganske få input; som fx hans gamle ven Mishka, som er mere åben overfor styret men i årenes løb bliver mere og mere desillusioneret. Han bliver også "far", da skæbnen pludselig giver ham ansvar for en lille pige på fem år - og han har et næsten normalt kærlighedsforhold til en skuespillerinde. På mange måder opdager han slet ikke, at han år efter år er begrænset til hotellets fire vægge. 

Det er en fantastisk bog; sprogligt finurligt på den gode gammeldags måde - til tider langsommeligt og observerende uden dog på noget tidspunkt at blive kedelig. Men den er ikke for folk med hang til action-prægede historier. Rostov bliver til en ven for læseren, og jeg kunne nærmest se ham for mig, som han bevæger sig rundt i hotellets sale - som jeg i øvrigt googlede. Nok er meget ændret - men alligevel måske ikke? Det var pudsigt at visualisere det, og have Rostov på nethinden.

Der er en ganske overraskende og dejlig afslutning på det hele; tempoet stiger pludselig hen mod slutningen - så det skal ikke afsløres her; jeg kan blit virkelig anbefale, at man lader sig rive med i dette storslåede episke tidsbillede af en tid og en enkelt lille mands plads i verden. Storslået!

No comments: