Wednesday, May 16, 2012

Le Lis et Le Lion (Les Rois maudits VI) - Maurice Druon


  • Fransk
  • 14.-16. maj
  • 379 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Femte bind i den fascinerende serie foregik snarere i England end i Frankrig, men i dette sjette bind samles trådene igen. Opfølgningen fra femte bind er umiddelbar, da den starter i 1328 med Charles IV's død - derefter overgår den franske trone til den gamle kong Philip IV's nevø. Nogle mener dog, at den burde være gået til kongens barnebarn, den unge kong Edward III af England.

Hans moder, den tidligere dronning Isabelle, er meget opsat på at overtage den franske trone, men har problemer nok i hjemlandet med sin elsker, som i stigende grad manipulerer med magten. Det ender dramatisk med et statskup begået af den unge konge, og Mortimer bliver henrettet og hans moder, dronningen, sendt i eksil, hvor hun ender sit liv.

En stor del af romanen handler også om Robert d'Artois kamp for at få sine lande tilbage. En kamp han har ført igennem hele serien; men med de skiftende konger har hans held ikke været med ham. Nu prøver han endnu engang - men med falske papirer, som bliver afslørede. Han når at flygte i eksil, men på fastlandet tør ingen give ham husly af frygt for kongens hævn. Han tager derfor turen til England for at overtale den engelske konge om hans ret til den franske trone.

Denne kamp om tronen bliver starten til Hundredeårskrigen, som skulle vare fra 1337 til 1453; dog bliver den svigefulde Robert d'Artois dræbt i 1342, og endnu en arving til den franske trone er bukket under for forbandelsen.

Titlen hentyder til den franske lilje og den engelske løve - de to landes symboler; og dette bind samler fint temaerne fra alle de foregående, så man er fanget fra først til sidst.

No comments: