Friday, May 25, 2012

The Cardinal Sins - Andrew M. Greeley
  • Engelsk
  • 23.-25. maj
  • 414 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat?

Da jeg var færdig med de tre bøger, som skulle have varet ferien ud, måtte jeg på jagt i hotellets lille bibliotek. Den slags indeholder som regel en masse bras - og ofte i meget hærgede udgaver; så valget faldt på denne roman, da den er skrevet af en katolsk præst om hændelser i kredsene omkring kardinalerne.

Titlen refererer både til kardinalernes synder som personer, men også de syv dødssynder, som også går under samme navn på engelsk. Romanen er fra 1981, og skulle dengang have skabt et vist røre i katolske kredse, selvom man i dag næppe chokeres efter de sidste mange års skandaler med pædofili etc. i selvsamme kredse.

De to hovedpersoner er drengene Kevin Brennan og Patrick Donahue - begge nedstammende fra irske indvandrere og nu bosat i Chicago. De to drenge er til stadighed i konkurrence mod hinanden, så da Kevin beslutter sig for at blive præst, beslutter Patrick sig for det samme. Han har noget sværer ved at holde sig på måtten som ung mand, men efter en åbenbaring af Jomfru Maria mener han, at det er den eneste måde at frelse sin sjæl på.

De ender hurtigt med at tage to vidt forskellige retninger; Kevin er den eksemplariske elev, men ofte i konflikt på grund af sine relationelle problemer med sine overordnede. Patrick derimod er god til at charmere sig igennem tilværelsen, men hans tro er mere middelmådig - og han kan ikke overholde sit cølibatløfte. Dog er det ham, der ender i Rom - men ikke uden problemer på vejen. Han kommer igennem stort set alle syv dødssynder - og hver gang er det Kevin, der må redde ham ud af miseren. Kevin selv er i tvivl om sin integritet og tro, men fastholder sit præstekald på trods af de umoralske ting han må foretage sig for at redde vennen.

Deres forhold er præget af had og kærlighed; og beskriver måske egentligt glimrende kontrasten i at skulle rådgive som præst indenfor felter, hvor man ikke selv har en livserfaring. Der er skandaler om mafiaens penge indblandet i kirken, og konspirationer omkring konklaver - muligvis opdigtet til lejligheden. Men mere tænkeligt også reelt. Ikke en uforglemmelig roman - men glimrende ferielæsning!

No comments: