Tuesday, August 13, 2024

Frederik 5. Den elskværdige europæer - Søren Mentz

 


  • Dansk
  • 12.-13. august
  • 320 sider

Når forfatteren siger, at Frederik 5. er en overset konge og kendt for alle de forkerte ting kan jeg ud fra mit eget kendskab til ham kun være enig. Han fik en opblomstring i historien, da en gipskopi af hans statue i 2020 blev vippet i havnen i oprør mod hans rolle i den danske slavehandel - men ellers kender vi ikke meget til ham.

Hans søn Christian 7. kender vi en masse til på grund af hans psykiske sygdom og dronningen, der havde en affære med hoflægen. Hans far Christian 6. var nu heller ikke den flamboyante type, men levede et liv i total fromhed som oprør mod Frederik 4.'s udskejelser. Men Frederik 5. går lidt under radaren - måske fordi han døde så relativt ung som 42-årig? Man mente nok også i mange år, at han primært udmærkede sig ved et liv i vellyst - druk og kvinder; som i sidste ende tog livet af ham. 

Det er et endimensionelt billede som forfatteren forsøger at nuancere gennem andres overleveringer fra tiden. Kongen selv efterlod ikke mange vidnesbyrd, men hans tætte ven og hofmarskal Moltke samt den engelske diplomat Walter Titley gemte begge breve og dagbogsoptegnelser, som viser kongens personlighed.

Hans regeringsperiode var en af de mere fredelige i vores historie; der var fremgang og stabilitet, og derfor udmærkede han sig hverken ved krigssejre eller nederlag. Han levede et temmelig fredeligt liv med noget så usædvanligt som en hustru, som han oprigtigt elskede. Hun døde dog efter blot otte års ægteskab - og det hjalp absolut ikke på hans trang til de våde varer. 

Han var en folkelig konge; han hadede at tale i store forsamlinger men var i sit es, når han var ude blandt folket og kunne tale med menigmand. Selvom der er 300 års distance til vores tid, tænkte jeg flere gange i beskrivelsen af Frederik 5. på vores nuværende konge. Der synes at være en del paralleller - bortset selvfølgelig fra de mere belastende sider. Men tilgangen til kongerollen set i en moderne kontekst ræsonnerede.

En virkelig interessant biografi om kongen men også om samtiden i Danmark og den europæiske historie; flot illustreret med fine plancher. Eneste irritationsmoment var de stamtavler, der er trykt oven på et træ, så de er umulige at læse.  

No comments: