Friday, August 23, 2024

Belgien - Vagn Heiselberg

 


  • Dansk
  • 23. august
  • 190 sider

Det er ikke nemt at finde et godt billede af denne antikvariske bog. Jeg fik den i gave af en dansk kollega i Bruxelles, da jeg forlod byen i 2014 efter fjorten år i den belgiske hovedstad. Men jeg læste den ikke - for hvad vidste jeg ikke om det land?

Efter for nylig at have læst den fantastiske roman om burgunderne, der er en integreret del af den belgiske historie var det en passende overgang til at læse om det moderne Belgien - selvom bogen er skrevet i 1974. Det medførte nu også nogle pudsige oplevelser. Jeg har vist også lidt hjemve - jeg har ikke været i Bruxelles siden sommeren 2021; det er alt for lang tid.

Som sagt er den skrevet i 1974, men nogle ting er absolut de samme i dag - sprogkontroverserne, som netop stammer fra de grænser, der blev trukket af det burgundiske hertugdømme og de efterfølgende konflikter og arvinger til området. Her beskrives det i den moderne version, som kun er eskaleret siden da med stigende gensidig antipati og løsrivningsstrømninger. 

Det er en bog, der måske ikke er ældet godt. For det første fungerer den jo ikke som rejseguide længere - dertil er der sket for meget i alle de demografiske tal, som forfatteren opremser. Desuden er sproget lidt stift og virker som TV-avisen i 1970'erne - men beskrivelsen af de lokale traditioner er de samme. Det er jo skønt at se, at karnevallet i Binche, Ommegang-processionen på Grand Place osv. stadig lever i bedste velgående - der håndhæver belgiere traditioner langt bedre end vi gør i Danmark.

Vi kommer omkring de belgiske madtraditioner, de store kunstnere og kunstværker og de historiske byer Ghent, Brugge og Mechelen blandt andet. Men også den stigende internationalisering - forfatteren er i ekstase over de mange fremmede restauranter såsom italienske, marokkanske, kinesiske og mange andre - der var København og Danmark i det hele taget nok langt tilbage i 1974. Selvfølgelig nævner han EF, som det jo hed, og de nye store bygninger, der huser Fællesskabet - og ikke mindst spørgsmålet om Bruxelles ville blive valgt til permanent EF-hovedkvarter; det ved vi jo så i dag.

Det er absolut ikke interessant for en læser, som skal til Belgien for første gang - dertil findes der nye guidebøger. Men for min belgiske nostalgi var det fantastisk. 

 

No comments: