Wednesday, July 3, 2024

The Custom of the Country - Edith Wharton















  • Engelsk
  • 1.-3. juli
  • 400 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Jeg kan ikke se, at denne klassiker er oversat til dansk som andre af Whartons romaner. Men der er også nok et begrænset publikum til dette mere end hundrede år efter den udkom i 1913. Den har stået på min ventereol i mere end seksten år - og har dermed også været med hjem til Danmark fra en ventereol i Bruxelles.

Langt fra alle romaner ældes godt, og denne er om noget noget et tidsbillede fra Amerika under Gilded Age-perioden, og jeg havde ikke læst mange sider før jeg fik associationer til tv-serien af samme navn.

Undine Spragg er en forkælet ung kvinde, hvis forældre er flyttet til New York for at sikre hende en god fremtid - hvilket vil sige en mand fra de rigtige kredse. Men de modtages ikke med åbne arme som de nyrige de betragtes som. Da Ralph Marvell frier til hende, er hun overbevist om, at dette er vejen til anerkendelse. Det viser sig dog, at nok har Marvell-familien forbindelserne og prestigen - men som mange andre old money-familier har de ingen penge tilbage. Undines far opdager dette umiddelbart inden brylluppet, og foreslår at aflyse - men for Undine handler det mere om anerkendelse.

Det afholder dog ikke Undine fra at leve et luksusliv, da der heller ingen kærlighed er mellem de to. Da deres søn Paul fødes erkender de ydermere, at ingen af dem ønsker at være forældre. 

Undine er navngivet efter et hårprodukt faderen opfandt, me vandånden eller nymfen fra Paracelsus' historier, og er baseret på samme skikkelse som vores Den Lille Havfrue. Den oprindelige Undine ønskede at gifte sig med et menneske for at få en sjæl - i Whartons udgave har Undine ingen sjæl, og ægteskabet gør hende blot mere og mere overfladisk så hun nærmest ender med at fordampe som en ånd i vandet.

Hun jagter ustandseligt det hun mener er lykken, men i virkeligheden blot er titler og pyntefjer.

Efter flere ægteskaber og affærer ender hun med sin ungdoms kærlighed - en mand fra fortiden, som hun opgav og lod sig skille fra for at flytte tl New York. I årevis har hun været nervøs for, at den hemmelighed skulle ødelægge hendes chancer i det fine selskab; alligevel er det ham, hun er bedst sammen med - men til det sidste ærgrer hun sig over alle de titler hun aldrig vil kunne få fordi hun har giftet sig med én, hun elsker. Men han er "blot" en self-made rig mand!

Undine er et ganske rædsomt menneske; men hun er ligeledes et tidsbillede på et samfund med klasseopdeling og snobberi, hvor titler betød mere end evner. Hvis man elskede tv-serien, vil man kunne lide denne selvom den stilistisk nok er lidt tung til tider. Den er trods alt skrevet for 111 år siden.

No comments: