Sunday, June 30, 2024

Kvinden med de otte liv - Mirinae Lee

 


  • Dansk
  • 27.-30. juni
  • 384 sider

Jeg læser meget sjældent asiatisk litteratur, så der er bestemt mulighed for at udforske dette mere.

Mirinae Lee er en ung sydkoreansk forfatter, hvis debutroman er baseret på historien om hendes egen grandtante, som var en af de ældste kvinder til nogensinde at være flygtet fra Nordkorea. Denne ældre dame led af Alzheimers, så den præcise historie var svær at stykke sammen. I stedet blev den inspiration til den fantasifulde historie om Mrs, Mook.

Fortælleren er en kvinde, der arbejder på et plejehjem, hvor hun tilbyder beboerne at skrive deres nekrologer ud fra devisen om at alle mennesker er unikke og har en historie og et aftryk at sætte.
Da hun møder Mrs. Mook begynder denne at fortælle hende historier fra sit liv - de otte liv, som omfatter fødslen i japansk besat Korea, Nordkorea og nu alderdommen i Sydkorea.

Mrs. Mook er skiftevis spion, morder, moder, terrorist og alt muligt andet. Er det sandt? Det ved vi ikke! Nogle gange er hun en dreng, andre gange en pige. 

Den engelske titel siger os lidt mere om, hvordan det skal forstås måske? 8 Lives of a Century-Old Trickster - trickster tales er et begreb som dækker over en historie om en protagonist, der kommer ud for en situation, der kræver listighed eller dumhed, og som ender med at tricksteren bruger sin listighed til at bøje normerne. Det er vel moderne fabler med en morale, som handler om at være et godt menneske.

Det er svært at beskrive disee otte historier mere i detaljer uden at røbe plottet i historien; men som læser får man et godt indsyn i historien om Korea, der blev splittet i to uden at man behøver kende de historiske fakta inden.

No comments: