Sunday, July 21, 2024

Les téméraires - Bart Van Loo

 


  • Fransk
  • 17.-21. juli
  • 928 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Jeg havde bestilt en del bøger til sommerferien, som dog er mere end en måned væk - men så kunne jeg jo hygge mig med denne mursten i noget af tiden, tænkte jeg. Det gjorde jeg også - men jeg var så opslugt, at siderne fløj afsted og den blev læst på blot fem dage, hvilket ikke var meningen. Men den havde alle ingredienser for at fange mig - historie, biografier og kunst - og så foregår den i stor udstrækning i mit tidligere hjemland, Belgien.

Historien om hertugdømmet Burgund er nemlig ikke blot historien om nutidens Bourgogne, men også Benelux-landene inden disse blev opdelt i tre selvstændige stater. Besøger man Bruxelles, Ghent eller Bruges vandrer man rundt i deres gader med navne, der minder os om denne historie, der blandt andet gjorde disse byer til de rigeste i Europa i middelalderen og også lagde navn til den flamske renæssance.

Burgunderne er pudsigt nok oprindeligt forbundet med os danskere. I bronzealderen rejste folk fra Bornholm ned igennem Tyskland, hvor de omkring det 5. århundrede slår sig ned og senere inspirerer Nibelungens ring. Efter et par århundreder uden arvinger, begynder de igen at optræde i arkiverne som en feudal stat.

Alt dette ændrer sig endnu mere fra der 14. århundrede, hvor hertugdømmet opstår under den franske krone med Filip den Dristige som overhoved. Da han gifter sig med Margarete af Flandern udvider de deres territorier, og begynder stille og roligt at etablere det, der ender med at blive et helt dynasti.

Denne slægt hersker over området frem til 1477 - det vil sige en stor del af Hundredårskrigen - og deres hertugdømme overgår derefter til Habsburg-familien igennem ægteskab, og ved skæbnens pudsigheder ender disse med også at overtage det spanske imperie.

Det er selvfølgelig en fortælling om mange krige - Hundredårskrigen plagede Europa i 116 år og ærkefjenderne England og Frankrig sloges uendeligt med hinanden. Bourgogne-familien skulle konstant veje deres politiske fordele ved at hælde til den ene eller den anden side. Både af kommercielle hensyn men også for at undgå at blive angrebet. Som vassaler skulle de desuden stå til rådighed i de uendelige politiske og militære alliancer, som blev styrket ved ægteskaber.

Det er et farverigt portræt af middelalderen, hvor byer som netop Ghent, Bruges og Antwerp spillede en større rolle end London og Paris, der endnu ikke var megapoler. Det er en historie om hertuger, der vil være konger i eget navn, og agerer som mæcener for at fremme deres omdømme. Det er historier om ufattelige rigdomme og fester, mens befolkningen kæmpede sig igennem pestepidemier. Det er også historien om gale konger, tvister mellem fædre og sønner og overdimensionerede egoer, der konstant kriges. Udover at fokusere på de kendte hertuger i denne familie - Johan den Uforfærdede, Filip den Gode, Karl den Dristige osv. - er det historien om hele den politiske og territoriale magt i Europa i perioden.

Den franske titel henviser netop til tilnavnet til den sidste hertug - Karl den Dristige eller Charles le Téméraire; for i bund og grund var de det alle - de havde store ambitioner, men endte konstant med at måtte underkaste sig især naboen Frankrig.

Belgien er i dag stadig præget af denne historie, og præcis hvor meget og hvorfor forstår man endnu bedre efter at have læst denne bog. Hertugernes områder dækkede nemlig over disse mange forskellige bystater, hvor nogle var mere fransksindede og andre holdt fast i det flamske. Virker det bekendt?
Det er den opdeling, der i dag stadig skaber splid i Belgium - en politisk federal styring, der er kompleks og bureaukratisk; og et folk, der ikke deler samme sprog og værdier fra nord til syd. En temmelig stor del af den nutidge konflikt har sine rødder i de grænser, der blev trukket dengang af de dristige hertuger.

Det var en ren fornøjelse at læse en så omfattende og kompleks historie uden en eneste faktuel fejl; med en skøn blanding af krig og kærlighed (læs "politik"), kunst og kultur... alt det, der har skabt grundlaget for Belgien og dens smukke byer.  

No comments: