Friday, May 3, 2024

Italiens historiske haver - Jesper Storgaard Jensen

 


  • Dansk
  • 2.-3. maj
  • 257 sider
  • Anmeldereksemplar

I 2022 fik jeg fornøjelsen at læse og anmelde den helt fantastiske bog om Rom set fra den mindre gloriøse men ikke mindre fascinerende side. Nu har samme forfatter - en dansker bosiddende i Italien - udgivet en bog om Italiens historiske haver. Så tænker man måske det er en bog for haveelskere - og det er det vel ret beset også. Men det er ikke en bog med tips og tricks til at indrette haver.

Rejsende fra nord til syd i støvlelandet har forfatteren besøgt de 32 haver, som enten hører til slotte, palæer og museer (fx Borghese i Rom) eller er botaniske haver - eller blot et resultat af visionære (og lidt småtossede) excentrikere. 

Haver er altid dejlige, når man rejser - en citytrip kræver ofte et stop i en park for at hvile sind og krop; selvom man der kan få lige så mange indtryk. Men man kan med denne bog også rejse for udelukkende at besøge haverne; mange ligger enten i eller i nærheden af store byer, som typisk er på listen for turisterne. 

Hvert kapitel indledes med en kort beskrivelse; lidt nyttig information om stedet såsom åbningstider, hjemmesider, entrépriser (og disse er overraskende tit lidt dyre desværre) og andre information om fx caféer, guidede ture. Det er praktisk og dermed fungerer bogen jo virkelig som en rejseguide også.

Haverne er jo virkelig attraktioner i deres egen ret; vi får baggrundshistorie, hvor vi rejser tilbage til de gamle romere eller renæssancen - Italiens lange og komplekse historie viser også, hvor vigtige haverne var allerede århundreder tilbage. Det er ikke uden grund, at der er et begreb, der hedder den italienske havestil. Dernæst følger en tur gennem haven - information om udviklingen, men også planter og blomster, og ikke mindst den kunst, der pryder den. Der kommer man med på en æstetisk rejse og møder gamle kendinge som fx Bernini. I omtalen af Il Parco di Pinocchio - en temapark med Pinocchio i hovedrollen - omtales en statue af Pinocchio på en hest; det står ikke skrevet, men ud fra billedet er jeg overbevist om, at det er en kopi af Leonardo da Vincis hest.

Andre haver er som sagt resultatet af stor fantasi; moderne kunst i fri natur som i skulpturparken i Chianti - eller den schweiziske kunstner Paul Wiedmers have i Lazio. Også i Lazio finder man en sørgende mands have til minde om sin afdøde hustru i Uhyrernes Have; en have fra det 16. århundrede, hvor enkemanden Orsini lader opføre monstre og fantasidyr i stedet for de for tiden forventede religiøse monumenter.

Mange haver har fantastiske labyrinter, som giver endnu en dimension til besøget - mest imponerende er nok Masone-labyrinten, som er relativ ny men udelukkende lavet af bambus!

Der er uendeig inspiration til folk, der rejser i storbyerne eller dem, der er på bilferie på vej gennem Italien og trænger til et afbræk fra motorvejen. Det er selvfølgelig en bog om haver; men det er en rejsebog, en kulturbog, en kunstbog, en fortælling om folk med visioner og om italiensk historie.

Bogen er i stort lækkert format trykt på tykt papir med smukke illustrationer; der er et par småfejl hist og her - men en absolut nydelse at læse - som giver lyst til med det samme at drage mod lufthavnen!

No comments: