Saturday, May 11, 2024

Mellem lys og skygge - Marie Louise Cornelius

 


  • Dansk
  • 9.-11. maj
  • 480 sider
En fremragende dansk familiekrønike, som tager os med til København for mere end hundrede år siden.

Mellem lys og skygge er første del i en planlagt trilogi kaldet Frederiksstadkrøniken; og der ærgrer det mig allerede lidt, at jeg er startet på den nu, hvor de næste to bind endnu ikke er udkommet. Hvis jeg bliver bidt af en serie, vil jeg jo helst bare kunne fortsætte, og her fornemmer man virkelig at det ikke er en enkeltstående roman. Men nu går der sikkert nogle år inden man kommer til vejs ende.

Historien foregår fra nytårsaften 1909 til juleaften 1910 i familien Krogh, hvor faderen Wilhelm er en anerkendt dommer. Hustruen Agnete er selvfølgelig "kun" fin frue i huset, men det er en tid, hvor kvinder begynder at indse, at de både kan og vil mere end at være til pynt. Husets to døtre er Dottie og Helene, som har et konfliktfyldt forhold, hvor Dottie er faderens kæledægge og Helene en lidt forkælet teenager.

Dottie møder denne nytårsaften en ung adelig, som kurtiserer hende - men er hun overhovedet forelsket i ham? Eller er det primært faderens ambitioner? For Wilhelm Krogh har akut behov for vind i sejlene efter at være associeret med den skandaleombruste minister Alberti; og han fremstår perfekt som den afstumpede machomand, der tilmed udnytter tjenestepigen Marie seksuelt.

Vi følger denne familie og deres tjenestefolk, men også den kunstneriske scene med Agnetes bror, operasangeren, der har forladt sin kone til fordel for en purung ballerina. Dotties veninde, Rebecca, kæmper for at få lov til at læse medicin - et fag tiltænkt broderen, som tydeligvis ikke har de evner.

Således følger vi hele samfundets udvikling i både højde og bredde - fra adelige til tjenestefolk; fra akademikere til kunstnere. Der er fine stemningsbilleder fra et forsvundet København, som man jo alligevel genkender med beskrivelser fra Magasin, Det Kgl. Teater og kendte gadenavne.

Det er en meget let læst roman; sproget er enkelt og der er højt tempo og hurtige sceneskift - netop derfor ærgrer jeg mig også over at skulle vente. 

Da det er Politikens Forlag, der står bag er der selvfølgelig også en del sjuskefejl i korrektur!

No comments: