Thursday, May 16, 2024

House of Treason - Robert Hutchinson

 


  • Engelsk
  • 13.-16. maj
  • 416 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Det var lidt af et læsearbejde! En bog, der krævede hele tre bogmærker - et til selve handlingen; et til stamtræet og et til fodnoterne, som var mere end fyrre sider i slutningen af bogen.

Jeg er ret fascineret af helere Tudor-perioden og ikke mindst Henry VIII, som var en virkelig interessant person på mange måder. Han defineres jo især igennem sine mange koner, og ved at læse Alison Weirs romaner - ikke mindst serien om de seks dronninger - følger man faktisk også hele Henry VIII's regeringsperiode. Ydermere kan man jo læse Hilary Mantels eminente trilogi om Cromwell - endnu en af de vigtige statister i Henry VIII's liv. Men Howard-familien var også absolut afgørende.

Det var en af landets mest magtfulde adelige familier; de var griske og ambitiøse og skyede ingen midler for at komme til tops; eller fjerne forhindringer på vejen. Således var det også deres planer, der bragte to af familiens kvinder til kongens seng - først Anne Boleyn, og senere Catherine Howard. Det var netop de to dronninger, der blev halshugget - og nu gjaldt det lige så meget om at redde familiens plads i magtens centrum.

De var snu politikere; de var gode soldater og de var gode katolikker, hvilket også skabte gnidninger, da Henry VIII brød med "biskoppen af Rom", som han ironisk kaldte paven. Men det spillede også ind, da man i 1537 besluttede at nedlægge et stort antal religiøse bygninger - især klostre. En smart måde at få flere penge i statskassen; men samtidig et upopulært valg i befolkningen og samtidig måtte Howard-familien fllytte deres eget familiemausoleum.

At fortælle om Howard-familien er unægteligt også at fortælle om Henry VIII, hans dronninger og andre rådgivere som Gardiner, Cromwell, More, Wolsey og så videre. Det er en mere "teknisk" biografi end ovenfor nævnte som jo var fiktionsromaner baseret på virkelige personer. Hutchinson er historiker med stort H, og noterne er virkelig detaljerede og overvældende med kilder, referencer og deslige Det gør til tider læsningen lidt opbrudt; man er konstant frem og tilbage mellem siderne. Jeg synes altid det bliver et valg mellem at struktureret læse hver eneste note eller nyde at kunne læse en hel side uden afbrydelser; men her var det jo ret relevant med noterne selvom der var overvældende mange. 

Howard-familien er stadig i toppen af den engelske adel; men selvfølgelig i en anden form for position end da de ejede ikke blot jorden, men også menneskene. Det er jo interessant at kunne spore sin familie så langt tilbage og til så skelsættende begivenheder.

No comments: