Friday, August 5, 2022

Det usynlige Rom - Jesper Storgaard Jensen

 

  • ANMELDEREKSEMPLAR
  • Dansk
  • 1.-5. august
  • 288 sider
Mange storbyer lever og overlever på berømmelsen, og synes derfor "perfekte" - Paris er Lysets By; Rom er Den Evige Stad og New York byen, der aldrig sover. Disse etiketter er så forankrede i os, at det er det, vi ser og oplever, når vi besøger dem. Og ofte ser man som turist ikke bagsiden af medaljen!

De færreste begiver sig ud i det 20. arrondissement af Paris eller til de fattigste kvarterer af Bronx. I Rom bevæger de fleste turister sig indenfor en perimeter af det historiske centrum og inkluderer Vatikanet i deres opfattelse af byen både spatialt, kulturelt og historisk. Jesper Storgaard Jensen har boet i Rom i mere end tyve år, og i denne bog sætter han sig for at vise os det usynlige Rom. Men det er kun usynligt for turisterne - for det er hverdag for romerne!

Jeg har ikke været i Rom i mange år nu; jeg kom der virkelig meget i en periode på grund af arbejde og så blev det til udforskning af andre italienske byer. Alligevel er byplanen prentet i mit hoved, og jeg husker også, at det altid virkede på mig som en by, hvor romerne ikke bor i centrum. I stærk kontrast til Paris, som stort set alle steder er tæt befolket af lokale.

Men Rom er geografisk stort, som forfatteren forklarer os - inden vi tages med på en rejse i byen. Nok kan vi som turister mores og skræmmes ved trafikken (og kørestilen), men vi skal ikke dagligt leve med den kaotiske kommunale transportpolitik. Et resultat af mere eller mindre korrupte italienske politikere, som om noget er blevet et kendetegn for landet. Italien har et Milano, som for mange er det reelle finansielle centrum i landet, fordi de har formået at følge med tiden og udvikle sig. Hviler Rom på laurbærrene og renomméet af de mange kulturelle seværdigheder? Dem kan man ikke tage ud af Rom; men som forfatteren påpeger, så er det ikke nok til at gøre byen til en moderne international hovedstad. Det er snarere blevet en stor - meget stor - provinsby med massive problemer.

Ydermere er Rom opdelt i en hovedstad - og et land! For Vatikanet er jo et land i hovedstaden, selvom man ikke krydser en grænse, og mange nok overser dette faktum. Det skaber en interessekonflikt mellem de to magtcentre, som er dagligdag for romerne. Mest til Vatikanets fordel må man jo konkludere! Billedet på forsiden illustrerer det måske mest korrekt - det religiøse troner øverst, og nedenunder er der et gitter og et menneske, der drikker af fontænen; Vatikanet, der troner over en by, der er indespærret og fastlåst?

Vi tages med ud til efterkrigstidens ambitiøse boligprojekter; ind i mafiaens kringlede kroge og med hjemløse på tur i byen. Der er så mange referencer til film, musik og bøger, at jeg konstant havde en parallel oplevelse i gang for at se eller høre alle disse perler. Jeg nød rejsen ind bag staffagen - alle de smukke monumenter, pladser, kirker og museer, som er det, jeg normalt ville læse om i en bog om Rom.

Journalistikken er dybdegående, og det er tydeligt, at der er brugt tid og energi på at finde de rette mennesker til at bidrage med interviews og anekdoter. Og på trods af det lidt dystre billede det til tider tegner af en by, der virkelig ikke er i god form, så er det med uendelig kærlighed til byen. Man ender jo med at ville tilbage hurtigst muligt - ikke mindst for at skubbe sine grænser lidt væk fra Peterskirken og Piazza Navona!

Jeg ved ikke hvilken del jeg holdt mest af; der var mange interessante, lærerige historier - men også rørende, underfundige eller chokerende! Bogen er desuden lækker! Ja, den der skønne fornemmelse af smukt papir og lækre billeder, der emmer af stemning og viser os romernes Rom på godt og ondt.
Jeg havde fået at vide, at der er et nyt oplag i tryk, da nogle trykfejl skal rettes - og det er desværre korrekt. Der var stavefejl, men pudsigt nok også steder, hvor det så ud som hele ord, der var blevet erstattet af volapyk. Jeg vil varmt anbefale bogen til alle Italiens-fan - men et hurtigt tjek af fx undertitlen på side 173, og man vil kunne se om man har fat i den korrigerede udgave.  

No comments: