Monday, July 31, 2023

La régente noire (La Cour des Dames I) - Franck Ferrand

 

  • Fransk
  • 30.-31. juli
  • 417 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Jeg bestilte denne trilogi netop som franske medier eksploderede med kontroverser om Franck Ferrand, forfatteren af bogen. Han er historiker, direktør for Cité de l'Histoire, et interaktivt museum i Paris med fokus på historie. Han er cykelentusiast, og fast kommentator for de franske tv-kanalers dækning af Tour de France - og så er han ven med og stor beundrer af Eric Zemmour, som om nogen kan få franskmændene op i det røde felt med hans antisemitiske, antifeministiske højreekstremistiske idéer. Ikke just fornøjeligt selskab! Men nu var bøgerne jo bestilt og jeg besluttede at fokusere på dem.

Det er en trilogi, som oversat hedder Damernes hof, en titel som refererer til de stærke kvinder, der fandtes i Europa i det 16. århundrede. I Frankrig var François I konge; i Spanien regerede den tysk-romerske kejser Charles V og i England var Henry VIII jo konge - det er et sjovt sammentræf, at disse tre enorme personligheder var stort set samtidige og samtidig hinandens venner og fjender i de skiftende politiske alliancer i århundredet. Det gjorde dem nok mere sultne, at de alle var født med blot nogle års mellemrum og havde taget tronen unge - de skulle alle bevise noget.

De havde også stærke kvinder bag sig. François I's mor, Louise de Savoie, var reelt regent for Frankrig i mange år både da hendes søn var ung, men også når han var væk i krig. Ligeledes var hans søster Marguerite en dygtig politiker og diplomat. Charles V's tante, Marguerite, regerede Nederlandene for ham i mange år. Henry VIII havde jo som kendt et noget andet forhold til kvinder!

Den første bog i trilogien foregår fra 1520 til 1531, hvor François I er ung konge med blod på tanden. Han blev kendt som kongen, der braget Leonardo da Vinci til Frankrig, hvor denne døde i 1519. François I ville have de italienske stater Milano og Napoli, og det skabte flere krige - som endte med at han blev taget til fange af Charles V efter nederlaget ved Pavia i februar 1525. Han sidder i fangenskab i Spanien i næsten et år - og løslades udelukkende fordi han sender to nye gidsler til det spanske hof. Sine egne to sønner. Intet mindre end kronprinsen og hans yngre bror på blot otte og seks år.

Det var barske vilkår at være kongelig skabrik i de tider! Men så er det kvinderne træder til - og Louise de Savoie, Marguerite og Marguerite mødes i Cambrai i Nordfrankrig, hvor de forhandler i en måned og ender med det, der blev kendt som Damernes fred. Endelig kunne de to små prinser komme hjem.

Det er en virkelig spændende vinkel på en - for mig - velkendt historie. Der er dog visse faktuelle fejl i datoer og årstal, som er virkelig irriterende. Pudsigt nok er det en kritik af Franck Ferrand, at han ikke er faktuel nok - ikke et godt skudsmål for en historiker. Men fascinerende historielæsning.

No comments: