Tuesday, July 4, 2017

The Rival Queens - Nancy Goldstone  • Engelsk
  • 1. - 4. juli
  • 448 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat


Jeg har læst flere biografier af begge de damer - Catherine de Medici og hendes datter, Marguerite de Valois - eller Margot, som hun også kaldtes.
Den mest berømte af datteren er vel nok Alexandre Dumas' skildring; men jeg har også læst den mindre dramatiserede version af historikeren Garrisson.

Af moderen eksisterer der ligeledes en del - og ingen af dem er helt til hendes store fordel må man sige. Denne biografi beskriver lidt tættere netop deres forhold, og koncentrerer sig derfor mest om de år fra datteren bliver gift i 1572, og til moderen dør i 1589.

Det starter selvfølgelig med Pariserblodbrylluppet, hvor moderen foranlediger nedslagtningen af tusinder af protestanter, på trods af datterens bryllup med protestante Henry af Navarre. Dernæst følger år, hvor moderen konsekvent spiller datteren ud mod hendes sønner - og hun nåede jo som bekendt at sætte tre styks på den franske trone som konger.

Catherine de Medicis unge ægteskabsår var særdeles ulykkelige - med en notorisk utro mand - og måske blev hun derfor ret så kynisk, og alt skulle opgøres i politisk interesse. Der var ikke meget plads til følelser - og da slet ikke overfor datteren, som jo blot var et aktiv, der skulle investeres fornuftigt.

Marguerite de Valois er blevet beskyldt for alt fra incestuøse forhold til sine brødre, til at at være en maneater. Men hun blev gift som purung med en mand, der virkelig ikke ville hende - eller hendes familie eller hendes kongedømme. Han var ligeså utro som faderen havde været - og hun forsøgte vel blot at skabe sig sin egen lykke.

Bogen i sig selv kaster ikke noget nyt lys over nogen af begivenhederne; men ved at holde fokus på mor-datter-forholdet, giver det et andet perspektiv end de andre bøger, hvor forfatteren muligvis 'forsvarer' sin protagonist i biografien. 

Desuden var den særdeles velskrevet, og der var ingen - som i slet ingen - historiske fejl i den. Det er jo nærmest et særsyn!

No comments: