- Fransk
- 24.-27. juli
- 352 sider
- Dansk titel: Ikke oversat
Et af mine formål med turene hjem til Bruxelles er jo bogindkøb; denne gang blev det dog kun til otte styks; en af dem var denne fantastiske romanbiografi af forholdet mellem Frida Kahlo og Lev Trotskij.
Jeg har tidligere læst den eminente biografi af Hayden Herrera, hvor hun selvfølgelig også kommer ind på den affære de to havde i slutningen af 1930'erne. Men Cortanze har sammenbragt alverdens informationer såvel som personlige breve fra alle, der omgav de to på den tid, og han har romantiseret det hele. Det bliver det bestemt ikke ringere af - og absolut plausibelt.
Trotskij blev udskibet til Mexico i 1937, og modtagelseskomiteen bestod af Frida Kahlo og hendes mand Diego Rivera, som begge var brændende kommunister, og stillede deres hus til rådighed for den eksilerede familie. Trotskij fatter hurtigt interesse for den excentriske maler - og hun leder altid efter adspredelse for at give modspil til Riveras notoriske utroskab.
Deres affære bliver relativt kort, da Trotskij ender med moralske skrupler overfor hans aldrende hustru, som altid har støttet ham. Men forholdet til Kahlo er mere og andet end blot fysisk. De skal først igennem en periode, hvor de ikke ser hinanden og hun skal provokere ham med diverse eskapader ... men deres forhold er i høj grad også et meget dybt venskab.
Ægteskabet med Rivera opløses, og Kahlo gennemgår operation efter operation og er dybt depressiv i perioder; her træder Trotskij til - selvom hans eget liv ikke er enkelt. Han fremstilles in absentia for retssager i Rusland; han bliver skydeskive for de mexicanske revolutionære kommunister og lever bag tykke mure overvåget nat og dag.
Historien her giver en detaljeret og indlevende gengivelse af det komplot, der endte med at slå ham ihjel i 1940. Den giver et billede af et smukt venskab mellem to specielle mennesker. Der refereres en del til Kahlos malerier, og det er spændende at se i hvilken kontekst hun malede dem, når man har set dem alle og straks kan se dem for sit indre øje.
Kahlos skæbne var ikke nem; men man tænker, at hun trods alt havde en oprigtig ven i russeren. En smuk lille bog!
No comments:
Post a Comment