Thursday, January 5, 2017

Maigret og barpigen (Maigret X) - Georges Simenon  • Fransk
  • 5. januar
  • 188 sider
  • Originaltitel: La Danseuse du Gai-Moulin


I det tiende bind er Maigret kommet endnu mere på hjemmebane - nemlig til Liège i Belgien, hvor Simenon stammer fra. I starten troede jeg, at vi var i Bruxelles - men som i alle lande er der jo gadenavne, der går igen i samtlige større byer.

Det pudsige ved denne roman er, at Maigret først dukker op langt henne i historien - omtrent halvvejs; selvom vi ved, at der er en mystisk skygge i gaderne. Den anden pudsige ting er, at der ikke åbnes med selve mordet eller liget som i alle de andre historier indtil videre. Her skal vi hen i slutningen af første kapitel før der kommer blod på bordet. Hvad der er mindre pudsigt er tråden fra sidste gang - barpigen hedder nemlig Adèle (men det er ikke hende fra skibet i nummer ni).

To unge mænd farer rundt i Lièges natteliv, og tror selv, at de er mondæne og voksne trods deres alder på 16 og 18 år. Men den slags kræver jo midler - som de ikke har. Den enes far er godt nok velhavende, men sønnen må stjæle fra ham for at finansiere deres turen rundt. De får derfor den idé at røve deres stambar ved at gemme sig derinde om natten. Men da de kommer frem af deres skjul, ser de et lig på gulvet - og stikker af. De fanges dog igen, og er jo oplagte mistænkte,

Baren er omdrejningspunktet for mysteriet - selvom liget ender med at dukke op et helt andet sted; det er Maigrets fortjeneste, der har slæbt det ned i Botanisk Have. Politiet havde unægteligt nogle andre arbejdsmetoder og friheder dengang (eller i Simenons fantasi).

Adèle er lokkeduen i baren; hun er objektet for de unge mænds betagelse og sidst men ikke mindst er hendes usle kammer gemmested for en mafias dokumenter. Den myrdede var meget uheldig - han var en rigmandssøn, der kedede sig og ville være spion. Dette var hans optagelsesprøve, som mildest talt ikke gik godt. 

Jeg tror, at det er første gang, at der er to så distinkte historier i samme mysterie - de to knægte med deres familiære problemer grundet mordet og barens mysterie. Det var en virkelig underholdende og velskrevet lille krimi.

No comments: