Sunday, June 1, 2014

Saint Louis - Jacques Levron

  • Fransk
  • 30. maj - 1. juni
  • 349 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

En af de perler af historiske biografier, som jeg endelig fandt på min sidste tur til Paris for en måned siden - til en fabelagtig pris.

Ludvig den 9., som han er kendt som af os, var konge af Frankrig fra 1226 til 1270, og blev kanoniseret som helgen i 1297 som den eneste franske konge nogensinde. Det er normalt ikke en position, man forbinder med konger - især ikke i en tid, hvor det var nødvendigt at drage i blodige krige hele tiden.

Men Louis IX var allerede fra sin barndom utroligt kristen og troende, og han deltog personligt i to store korstoge for at generobre Jerusalem til kristendommen. Det var under dette sidste korstog, at han døde i Tunis - formodentlig af dysenteri. Han havde et helt særligt forhold til kirken, og det var ham, der byggede det det uden tvivl smukkeste kapel i verden - Sainte Chapelle i Paris. Der er udformet som et gigantisk relikvieskrin, hvor han opbevarede Jesu' tornekrone (jo, de troede på det!) blandt andre uvurdelige kristne skatte, han havde hjembragt fra sine korstoge. Sainte Chapelle er absolut et sted at besøge, hvis man er i Paris! Det giver uden tvivl én en anden mening om den mørke Middelalder, når man ser detaljerne i dets udsmykning.Biografier fra den periode er selvfølgelig svære at stole på; men i Saint Louis' tilfælde er der rigelig dokumentation på grund af de enorme mængder mennesker, der ledsagede ham på korstogene. Ikke mindst hans personlige rådgiver og samtidige, kronikøren Joinville, som levede til den utrolige alder af 92 år.

Derfor har man en fin overlevering af, hvordan hans dagligdag formede sig med bønner døgnet rundt; men også hans maddiæt, som ændrede sig markant, da han vendte hjem efter seks år i udlandet på det første korstog. Han var ikke et depraveret eksempel på royal fråds - tværtimod en konge, der tilsyneladende fortjente sin helgenstatus.


No comments: