Monday, June 23, 2014

Kaiken - Jean-Christophe Grangé

  • Fransk
  • 21.-22. juni
  • 546 sider
  • Originaltitel: Kaïken

Det er måske et lidt dyrt bekendtskab at sluge en nyindkøbt thriller fra lørdag eftermiddag til søndag aften; men jeg kunne vitterligt ikke lægge denne fra mig. Grangé bliver ganske enkelt bare bedre og bedre med tiden.

Olivier Passan er den hærgede politibetjent i denne historie; han er gift med japanske Naoko - men de er midt i en skilsmisseprocedure og skiftes til at bebo huset med deres to sønner. Passan er fascineret af japansk kultur - de tusindårige ritualer og symboler i fx haverne. En passion hans kone nærmest gør grin af og henkaster som gammel overtro - japanerne er for længst kommet videre.

Og så er han på sporet af en seriemorder, der sprætter gravide kvinder op og brænder deres fostre. Han får hurtigt færten af en bilforhandler, der er født hermafrodit og derigennem udlever sit had mod almindeligt skabte mennesker. Som Nesbøs Harry Hole kan han ikke styre sit temperament, og bliver taget af sagen - men det afholder ham selvfølgelig ikke fra at fortsætte efterforskningen i privat regi. Og slet ikke, da han begynder at mistænke den formodede seriemorder for at stå bag bestialske indbrud i hans hus - alt for tæt på hans (eks)kone og børn.

Han er i starten overbevist om forbindelsen til seriemorderen; men tingene begynder at tage en udpræget japansk drejning i symboler - og han må overveje om det kan have forbindelse til Naoko. Er hun virkelig så fjern fra sit lands kultur, som hun antyder?

Der er en masse information selvfølgelig om japansk kultur; hvor ære og værdighed betyder mere end at tabe ansigt. Hvor et nej ikke findes, og hvor det er bedre at fortie en uhyrlighed. Men vejen er ikke lang tid at forbinde dette med det dilemma, der er i at leve med en så grusom hemmelighed som seriemorderen - som ikke er den eneste med handicaps af seksuel karakter.

Det er ualmindelig godt skruet sammen; jeg var som sagt helt opslugt. Samtidig er det jo let læsning - og denne krimi var på en måde meget mere jordnær end nogle af hans tidligere, hvor det til tider kan blive lidt for fantasifuldt. Absolut Frankrigs bedste krimiforfatter!

No comments: