Thursday, June 26, 2014

Je vous le dis, j'aime la vie - Mouchka Stassart

  • Fransk
  • 26. juni
  • 176 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

I sidste uge flyttede jeg fra Bruxelles - i første omgang ud fra min belgiske lejlighed, og så boede jeg hos venner indtil mine møbler var ankommet til Danmark, og lejligheden var klar til overdragelse. Der var ikke meget andet at gøre end at nyde lidt ro oven på de stressende flyttedage, og hvad var så bedre end at lure i venindens bogskab!

Mouchka Stassarts erindringer fangede mig fra første side - ikke mange mennesker har vel haft så spændende et liv! Hun var født i Belgien af forældre, der i hendes første mange år boede og arbejdede i USA. Så hun blev opdraget af bedstemoderen i streng katolsk stil indtil forældrene pludselig vendte tilbage, da hun var 13 år gammel. Så flyttede de hende til Paris i midten af 1930'erne, og hun levede og trivedes der indtil krigen brød ud. Hurtigt engagerede hun sig i modstandsbevægelsen, som også moderen var aktiv i ved at hjælpe faldskærmssoldater videre til Spanien - hvorfra de selvfølgelig blev sendt tilbage i krig. 

Men deres netværk blev infiltreret og mor, far og datter sendt i koncentrationslejr som krigsforbrydere. Såvel moderen som faderen døde, og da krigen var slut stod den 22-årige unge pige som forældreløs og uden job. Hun havde desuden mistet synet på det ene øje under opholdet i lejren.

Det afholdt hende ikke fra at starte som stewardesse hos SABENA, det belgiske nationale luftfartsselskab. Lige efter krigen var flytrafik jo ikke det den er i dag - og en stewardesse skulle leve op til mange krav om vægt, højde og måtte desuden ikke gifte sig eller få børn. Servicen om bord var sandelig også en anden og Mouchka blev hurtigt til selskabets mest berømte stewardesse, og kæmpede også for de andres rettigheder til ligestilling. Hun blev der til pensionsalderen men forblev aktiv ved blandt andet at rådgive andre luftfartsselskaber i 'opdragelse og rekruttering' af stewardesser. En imponerende karriere og et spændende liv - og trods fysiske problemer efter krigsårene arbejdede hun altid hårdt, og blev 90 år gammel. 

No comments: