Friday, June 20, 2014

Villa avec piscine - Herman Koch

  • Fransk
  • 18.-20. juni
  • 431 sider
  • Dansk titel: Endnu ikke oversat


Herman Koch overraskede med sin - vist nok - debutroman, som først langt senere blev oversat til dansk - Middagen! En enestående bog, som ikke fik mig til at tvivle et sekund, da jeg så en senere udgivelse. Den kommer uden tvivl snart på dansk - og så er det bare om at læse den.

Marc er praktiserende læge med en ganske almindelig praksis; han har dog et lidt kynisk syn på sine patienter, som for det meste er hypokondere, der spilder statens penge - ifølge ham. Han giver dem konsultationer på tyve minutter, så de føler, at de er blevet hørt - men han er ikke meget for at sende dem videre til specialister. Han synes faktisk, at de fleste af dem er frastødende og selvforskyldte i deres sygdomme. De nægter at indse deres dårlige livsstil, og forventer, at han som læge skal give dem syndsforladelse for rygning og drikning på samme måde som en præst for åndens synder.

En dag får han en berømt patient - en skuespiller, som inviterer ham til en premiere. Noget han absolut hader, men hans kone vil gerne med. Og der sker noget udefinerbart. Caroline - Marcs kone - bliver lidt forblændet af Ralph - skuespilleren - og hans kone; Marc ser, hvordan Ralph betragter Caroline som et stykke kød. Men han er også selv lidt interesseret i Ralphs kone. Han får arrangeret, at de tilfældigt render ind i hinanden under sommerferien i Sydfrankrig - hvilket selvfølgelig ender med en invitation til at bo i deres hus.

Deres børn - to piger og to drenge - kommer fint ud af med det hinanden; Marcs datter Julia flirter en del med Ralphs søn Alex - de er jo blot teenagere. Marc selv forsøger at forføre Judith - Ralphs kone - men han observerer samtidig med afsky den ublu Ralph omgå sine døtre.

En aften ender en del af sommerhusselskabet på stranden; de voksne har drukket for meget - der bliver slagsmål med nogle unge piger og aftenen ender med Marc, der finder sin datter voldtaget på stranden.

Han mistænker alt og alle - men tingene er ikke så enkle for hans egen uskyld heller, og familien forlader stedet i hast. Nogle måneder senere står Ralph i Marcs lægekonsultation med en tydelig sygdom - og Marc står nu i en situation, hvor han kan spille Gud. Kan og skal han gøre noget mod den mand, som han inderst inde mistænker for at have voldtaget hans datter?

Det er lige så sort og dystert som i Middagen; det er barsk og ekstrem kynisk læsning om hans syn på vores forvaltning af vores kroppe. Han er totalt desillusioneret, hvad den menneskelige psyke angår - og samtidig er han jo selv angrebet af de samme svagheder.

Slutningen skal ikke afsløres her - men jeg var totalt opslugt som af hans første roman, og kan kun varmt anbefale den.

No comments: