Wednesday, June 18, 2014

La petite marchande de souvenirs - François Lelord

  • Fransk
  • 16.-17. juni
  • 403 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Fransk historie og kultur er jo præget af deres tid som "ejere" af Indokina - et gloriøst kapitel i deres historie i et land, der senere blev kampscenen for Vietnam-krigen. Men i Frankrig er det stadig med nostalgi, at de taler om Indokina. Måske skal inspirationen findes der?

Julien er en ung læge, der er ansat som læge ved den franske ambassade i Hanoi efter at have gjort sig uvenner med de rigtige mennesker i forskningsmiljøet i Paris. Efter sigende fordi hans far har indgydet ham så stærke principper om ret og forkert. Han nyder det relativt stille liv, han lærer vietnamesisk og går hver dag en lang tur langs søen - drikker en mangojuice, snakker med de handlende og lærer om mentaliteten og kulturen i et land, der stadig styres med kommunistisk mistro og overvågning.

En dag kaldes han til hospitalet, da en fransk nonne er indlagt med en mystisk sygdom, som hun har pådraget sig i den nordlige del af landet på et børnehjem. Hun dør ret hurtigt - og skrækken for en mystisk epidemi opstår. Julien rejser derop sammen med Clea - en engelsk læge/forsker og samtidig hans on-off kæreste; hun er håbløst forelsket i ham - men han er konsekvent angst for at binde sig.


De besøger børnehjemmet og ligeledes en vietnamesisk familie,  hvor faderen giver ham en bog, han skal bringe tilbage til Hanoi. Clea bliver syg - og dør. Det får Julien at vide, da han selv kommer tilbage til livet efter sygdom - som viste sig at være en "banal" malaria.

Alt imens dette foregår begynder Julien at forelske sig i den lille handlende, der hver dag går rundt ved søen. En bondepige i traditionelt tøj, som er stille, ydmyg men dog interesseret i de fremmede - vel vidende, at de ikke må tilbringe tid sammen. Det bliver lidt kliché-agtigt, da han redder hende fra en natklub på vej til at prostituere sig - hendes sidste chance for at tjene penge til familien. Og hun passer ham, da han er syg - og så bliver han smidt ud af landet anklaget for spionage .... og så ender det hele lidt tamt der. Den lille sælger møder man derefter i Moskva - hvor det er nemt for vietnamesere at få arbejde.

Det kunne have været en utrolig spændende historie med Indokina-vinklen, og der er da også en del historiske og kulturelle informationer. Men hovedpersonen, Julien, træder slet ikke i karakter - en svag mand, der hele tiden vakler mellem alle de muligheder, han har (læs: piger!) Samtidig er forsøget med at væve lidt spænding ind i form af den mystiske virus heller ikke vellykket. Alligevel læste jeg den jo til ende - men det var for overfladisk til min smag.


No comments: