Friday, June 27, 2014

Ønskelisten - Grégoire Delacourt

  • Fransk
  • 27. juni
  • 184 sider
  • Originaltitel: La Liste de mes envies

Hvad ville du gøre, hvis du vandt den helt store lottogevinst?

Det spørgsmål har vi alle uden undtagelse stillet os selv. Vi har drømt om det og alle de ting eller oplevelser, der kunne følge med. Måske har vi også et sekund tænkt på, at det kunne ændre tingene til det værre?

Jocelyne er en midaldrende middelmådig fransk kvinde, der styrer sin lille butik med syartikler i hård konkurrence med de omkringliggende supermarkeder. Hun er gift med Jocelyn, som arbejder på fabrikken, og kun drømmer om at blive formand og tjene lidt flere penge, så han kan få sin drømmebil. Deres to børn er for længst flyttet hjemmefra, og ægteskabet er præget af mandens tidligere alkoholisme, og tabet af et barn under fødslen. 

Jocelyne begynder at skrive en blog om strikning og syning, og pludselig har hun rigtigt mange læsere, og bliver lidt af den lokale berømthed. Hun er tilfreds med sit stille liv, og morer sig over de to tvillinger i frisørsalonen ved siden af, som konstant drømmer om lottogevinsten og mulighederne for et nyt liv.

Og en dag vinder Jocelyne. 18 millioner Euro. Udbetalt på en check indtil hun finder ud af, hvordan hun skal få det sagt til familien. Indtil da laver hun blot små lister over, hvad hun kunne tænke sig. En ny køkkenkniv. Et nyt strygejern. 

Med tiden udvikler listen sig til at være mere luksuriøs. Men det bliver ved listerne og drømmene. For pludselig tager tingene en uventet uheldig drejning for Jocelyne og hendes mand. Det er en roman, som nok vil sig eftertænksom - men personligt fandt jeg for mange gentagelser og passivitet. Lidt for pseudolommefilosofisk til min smag - jeg foretrak langt hans første roman, som dog endnu ikke er oversat til dansk.

No comments: