Sunday, June 8, 2014

Og bjergene gav genlyd - Khaled Hosseini

  • Engelsk
  • 4.-8. juni
  • 466 sider
  • Engelsk titel: And the Mountains Echoed

Endelig kom Hosseini med en ny roman efter de to første fantastisk gribende historier om livet i Afghanistan i dag. 

Denne gang kommer vi en del videre omkring - men centrum for hans historier er altid det afghanske samfund; men også i paralleler med andre samfund og andre personers historier, der måske slet ikke er så fri som de tror; selvom de bor i Vesten.

I 1952 leger de to søskende - den ti-årige Abdullah og den tre-årige Pari - hjemme i huset, hvor de bor med faderen og stedmoderen og den nye halvbror. Pengene er små, og noget må ofres. Og en pige er dødvægt - hun skal have en medgift, og vil ikke bibringe med andet end husarbejde. Så da onkelen Nabi, som arbejder for rige mennesker i byen, tilbyder at de tager til Kabul er det nærmest et eventyr. Indtil Abdullah opdager, at disse rige mennesker vil beholde hans lillesøster. Selv tager han sønderknust med faderen tilbage til landsbyen.

Pari vokser op, og tror, at hun er deres datter - hun tror også på det, da moderen nogle år senere fortæller hende, at faderen er død hjemme i Kabul efter, at moderen i 1950'erne tog hende med til Paris efter faderens hjerneblødning. Hun tror på det hele selvom hun lider under moderens alkoholisme og nærmest er lettet, da hun dør i 1974. Først i 2010 modtager hun et brev fra Kabul - fra en græsk doktor, der bor i hendes barndomshjem.

Gennem Markos får man hele historien - fra det brev onkel Nabi efterlod, da han døde efter at have passet Paris stedfader i årtier. Markos konfronteres selv med Afghanistans ulykker gennem sit arbejde som plastikkirurg; og derigennem møder han de to afghanske brødre, som er rejst hjem for at genvinde deres ejendom efter talibanernes fald. 

De må efter årtier i USA konfrontere sig selv med tragedien i deres hjemland - og den overflod deres adoptivland giver dem. De må kæmpe med de æressymboler, der er så vigtige i deres kultur. 

På fin vis krydser alle disse menneskers skæbner hinanden på trods af landegrænser. De ni kapitler giver ni forskellige vinkler på historien, men også på den inviduelle skæbne - som Markos' forhold til sin gamle mor hjemme i Grækenland.

De to søskende mødes til sidst - men alt er forandret; og selvom der nok er forløsning for nogle af personerne, så er det alligevel en perlerække af bristede skæbner - alt sammen måske foranlediget af behovet for lidt penge til at klare sig for. Og salget af et barn.

Det er som sædvanlig en gribende historie; Hosseini formår at trække sine læsere med fra første linie.

No comments: