Monday, January 1, 2024

A Short History of the World in 50 Lies - NatashaTidd

 

  • Engelsk
  • 31. december - 1. januar
  • 288 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat
Denne så jeg i lufthavnen i Zürich i november; og med ønskelister, der skulle skrives var det en oplagt idé til julegavelisten. Var den så det værd?

Jeg har det med at blive revet lidt med af stemningen, når jeg ser sådan en forside, og præmissen var jo interessant - selvom en verdenshistorie jo ikke kan klemmes ind på under trehundrede sider.
Bogen er opdelt i fem dele - Antikken, Middelalderen, den tidlige moderne tid (15. til 18. århundrede), det 19. århundrede og det 20. århundrede.

Hver "historie" er 4-7 sider lang, og dykker ned i en bestemt hændelse - nogle mere afgørende for historien end andre. På trods af omslagets illustrationer er der intet i bogen om vikinger - eller pirater for den sags skyld. Men der er historien om kvinden, der siger hun føder kaniner, som viser os noget om Middelalderens overtro og de deraf følgende hekseafbrændinger. Mere sigende for verdenshistorien er måske Henry VIII's brud med den katolske kirke for at kunne gifte sig med Anne Boleyn; men den historie kender vi jo til uendelighed.

Der er mange historier relateret til krige og vigtige slag, hvor en løgn i strategien kunne få afgørende indvirkning på udfaldet. Sådan set er krige jo altid et spil om hemmeligheder og evnen til at føre fjenden bag lyset; så heller ikke meget nyt her. Derimod en masse slag fra mindre territoriale krige for meget lang tid siden, som næppe betyder noget nu.

I den moderne ende af skalaen er det fx historien om, hvordan USSR forsøgte at hemmeligholde alvoren ved Tjernobyl-udslippet eller nazisternes propaganda omkring koncentrationslejrene som hyggelige steder med familierum og fodboldspil.

Så overordnet set er det nok lidt for overfladisk til mig; de enkelte historier indgår ikke i et overordnet narrativ med en reel udvikling og indflydelse på verdenshistorien. Det er nedslag i historier, der i varierende grad er groteske, underholdende eller politisk og historisk interessante.

Der er faktisk en serie med flere bøger - verdenshistorien i 50 bøger; verdenshistorien i 50 steder og verdenshistorien i 50 dyr; jeg kunne måske blive fristet af den med bøgerne. Men objektivt set skal jeg nok afholde mig fra det - det ender blot med en skuffelse. 

No comments: