Thursday, January 18, 2024

I Spanien - H. C. Andersen

 

  • Dansk
  • 16.-18. januar
  • 234 sider

Jeg kan faktisk ikke helt huske, hvor jeg fandt denne i efteråret 2022 - men det må jo have været antikvarisk. Denne udgave er fra omkring 1970 illustreret af Hans Bendix - og desværre ikke af H. C. Andersen selv, som jo var fantastisk til at skitsere sine rejser.

Teksten er dog den originale fra 1863; hvilket betyder, at den er skrevet med grammatik, sprog og tegnsætning fra 1863. Det tog mig lidt længere end forventet at komme ind i teksten på den måde. Det er alt for sjældent man i dag læser den slags, som har det med at blive finpudset til vores moderne stil.

Det er dog en interessant oplevelse at være med den store digter på tur. Alene måden hvorpå man rejste - her var jernbanen netop ved at blive udbygget i Spanien, så den bruger de til tider. Men jernbanenettet dækker langt fra hele landet, og store dele foregår med diligence. Det lader ikke til at have været en udelt fornøjelse, hvilket man jo sagtens kan forestille sig,

Men når de så er på plads i Sevilla, Cordoba, Madrid, Toledo, Malage og flere andre byer, så opsøger de for det første bekendtskaber eller venner. Man havde jo introduktionsbreve med hjemmefra, og det kunne jo garantere en god velkomst og dejlige middage. De besøger en del kirker og katedraler; men også Prado i Madrid. Ikke mindst er H. C. Andersen fantastisk til at beskrive landskabet og menneskene - det var jo virkelig eksotisk på den tid at rejse rundt i Spanien, hvor alt var meget fremmed.

Jeg havde glædet mig til at læse om El Grecos malerier i Toledo; men på den tid var han så meget i glemmebogen, at han endnu ikke havde sit eget museum må man tro, I hvert fald nævner Andersen ham ikke, mens han er ovenud begejstret for Murillo og Velazquez på Prado - men ikke nævner Bosch? Det tænkte jeg ellers også ville være noget for ham med alle de fantastifulde væsenere. Tilsyneladende kunne han godt lide ret klassiske bibelske kompositioner - og de er jo også pragtfulde.

Tegningerne minder faktisk en del om Andersens egne små skitser i stregen; men derudover er der en del, hvor Andersen selv portrætteres - hvilket han aldrig slev ville have gjort - så det komplementerer historierne fint sammen med de mange digte.

No comments: