- Engelsk
- 24.-27. januar
- 288 sider
- Dansk titel: Ikke oversat
Jeg har altid været begejstret for historiske bøger; men jeg har også læst rigtig mange - og med tiden bliver det jo svært at finde nye vinkler på historien. Jeg er dog i stigende grad blevet glad for bøger, som er geopolitiske eller på anden sætter et historisk perspektiv på, hvor vi er i dag som verden.
Under denne kategori må denne siges at være. Forfatteren skrev denne under corona lock-down, hvor han i lang tid opholdt sig i Wien; så altså lukket inde derhjemme og afhængig af sin egen viden eller hvad, han kunne søge online, Men det er nok primært hans egen store viden, der ligger til grund.
Verdenshistorien er præget af skiftende magtcentre; vi starter i Babylon og ender i Beijing; men undervejs kommer vi igennem otte andre byer - Athen, Rom, Konstantinopel, Paris, London, Moskva, New York og Mumbai.
De tidligste byer dominerede verden i kraft af deres ideologier eller imperier; de moderne byer dominerer i kraft af verdenshandel og/eller politisk tyngdefelt. Byer som Paris prægede vores livsopfattelse gennem oplysningstiden, og Moskva med de postrevolutionære kommunistiske ideologier.
De to kapitler om Athen og Rom var nok de mindst interessante for mig; så kort tid efter at have læst Evigheden i et siv, var der selvfølgelig mange gentagelser. Men sat ind i helheden og udviklingen i verdenshistorien er de jo relevante.
Det handler meget om de mennesker, der prægede tiden med deres ideer, men også om skelsættende historiske begivenheder som krige og revolutioner. Så selvom der er en masse viden, der ikke er ny - så lærer jeg alligevel noget. Desuden er konceptet med at trække tråden gennem et par årtusinders historie virkelig lærerig - så aner man samtidig hvor meget og hvor lidt, der egentlig forandrer sig!
No comments:
Post a Comment