Sunday, January 28, 2024

Skal man neje? - Helle Juhl

 


  • Dansk
  • 28. januar
  • 300 sider

I disse tider med masser af kongerøgelse i boghandlerne, er det masser nyt til os, der elsker den slags biografier. Men jeg venter stadig - desværre - på at få fat i Kongeord; der var jeg ikke hurtig nok!

Jeg har nok de fleste af de biografier, der er skrevet om Dronningen - medmindre det er de meget specialiserede om hendes teaterkunst eller lignende. Denne samling fortællinger fra almindelige danskere udkom i forbindelse med hendes 50-års jubilæum som regent, og da ingen kunne forudse, at vi blot to år senere skulle have et tronskifte.

Den fik jeg til den ydmyge sum af 50 kroner; og det er da også hurtig læsning - det tog en formiddag!

Men det er dejlig læsning. En tyk bog i lækker kvalitet og med blot en enkelt fejl igennem hele bogen, da der et sted står 2020 i stedet for 2000, som skulle have været året for årtusindfejringen i Jelling. Den er smukt dekoreret med mange illustrationer, og så giver den ordene til de helt almindelige danskere, der har været i kontakt med Dronningen.

Disse historier har der selvfølgelig været mange af i januar 2024; alle dem, der har mødt hende ved sommertogter, indvielser og diverse. Disse fortællinger omhandler nogle, der har været lige et skridt tættere. Det er fx museumsinspektøren, helikopterstewardessen, gravhundeopdrætteren - eller en ansat ved gartneriet ved Graasten. Alle sammen dejlige menneskelige fortællinger, der vidner om en Dronning, der nok holder den påkrævne protokoldistance men også formår at skabe kontakt til mennesker, hun møder. En Dronning, der er finurlig, intelligent, kreativ og måske også lidt genert.

En ganske fin mindebog, som pludselig har en helt anden betydning og kommer til at passe flot ind i min samling. 


No comments: