Wednesday, December 27, 2023

Fra hulemalerier til hotdogs - John Green

 

  • Engelsk
  • 25.-27. december
  • 336 sider
  • Originaltitel: The Anthropocene Reviewed

John Green er nok primært kendt for sine YA-romaner; og selvom jeg næppe var i målgruppen, så læste jeg da også En flænge i himlen i 2015. Men som så mange andre har han begået en Covid-bog - for det gjorde man åbenbart, når man sad derhjemme i lock-down.

Den engelske titel er unægteligt noget mere interessant end den danske banale oversættelse; antropocæn er betegnelsen for vores tidsalder. Det er perioden, hvor vi som individer påvirker kloden i udstrakt grad og former og påvirker kloden og naturen. Så en review af denne tid er en form for anmeldelse af objekter, vi skaber. De er både materielle og immaterielle. Green har ladet sig inspirere af vor moderne tids mani med at vurdere alting ud fra en skala med fem stjerne - som fx i anmeldelser på TripAdvisor, Amazon og stort set alt muligt andet.

Emnerne rækker vidt og springer fra emne til emne; der er sange og digte, som har haft en stor betydning for ham. Der er mad spist på eksotiske steder. Der er mere abstrakte koncepter som solnedgange og evnen til at kunne hviske. Der er personers individuelle bedrifter, som har imponeret ham; og opfindelser som internettet.

Er det så interessant? Både og. Visse af disse kortere indlæg er interessante; andre er nok for indviede. Green fletter dog en del af sin egen historie ind i stort set hver lille historie, og holder sig ikke stringent til det givne emne - det bliver også en personlig beretning om hans liv, familie, præferencer og karriere.

Men så irriteterer det mig - virkelig lavpraktisk - at han vurderer ud fra sin femstjerneskala, men bruger halve stjerner - for det stemmer ikke overens med den præmis han sætter i forordet.
Med andre ord - der er underholdende elementer; men som med så mange andre Covid-værker, er det måske diskutabelt om den har sin eksistensberettigelse!

No comments: