Friday, December 29, 2023

Mit halve liv - Anita Furu


 













  • Dansk
  • 28.-29. december
  • 253 sider

Da jeg læste Annas sang tidligere i december, læste jeg i epilogen om denne debutroman, og så var det straks ned at finde den på biblioteket.

Der er paralleller, men der er bestemt også mange forskelle. Anita Furus roman er ligesom Koppels inspireret af en livshistorie. I dette tilfælde forfatterens farmor, som kommer til Danmark som seksårig i 1906 - hun er født med århundredet. Oprindelig fra Rusland, hvor familien forfølges som del af de pogromer, jøder blev udsat for og de fire søskende sendes væk. Hver for sig.

Den lille pige kommer således til København, og bliver adopteret af en ældre dame, Sophie Ballin. Men da denne dør i 1913, skal hun bo hos en tante og onkel, som er strengere og mere ortodokse. Den lille Ruth får aldrig at vide, hvad der er sket med de andre søskende. Hun må skabe sig et liv og en identitet i de nye rammer i et nyt land, og samtidig jonglere med sin religion - for veninderne i skolen er danske protestanter, og der oplever hun sin forskel.

Ruth fortæller selv sin historie; fra sorgen og chokket over at miste den mama, hun var kommet til at elske til ægteskabet med den smukke norske Sigurd, som tager hende med til Spanien. Hun bor i Spanien i mange år afbrudt af borgerkrig, men senere også beskyttet i et neutralt Spanien, som ikke tog del i 2. Verdenskrig. Men hun praktiserer heller ikke sin religion, og taler aldrig om den. Det bliver et halvt liv på alle måder. Nogle rødder og tilhørsforhold er definitivt kappet over, og ingen kan hjælpe hende til at lappe dem sammen. Hun ved hun er jøde, men hun lever på mange måder hele tiden i periferien af alle de forfærdelige ting, jøder blev udsat for i hendes tid. 

Historien spænder fra 1913 til 1953, hvor hun er tilbage i Danmark. Sigurd har sat deres penge over styr; de er rejst sammen med datteren Inge hjem for at arbejde i onklens teforretning på Christianshavn, da Sigurd dør og efterlader hende som ung enke på blot 53 år.

Det er en historie med en stille smerte, der gennemsiver siderne - Ruth forsøger hele livet igennem at skabe sig identiteter. Som veninde, hustru, mor... men der mangler altid den historie, den anden halvdel, som barndommen tog fra hende. Hun opdager, at der har været forsøg på kontakt fra hendes søskende - men man tog beslutninger for hende; og så er det muligvis for sent?

En meget rørende historie, hvor man er i Ruth og føler med hende.

No comments: