Tuesday, December 19, 2023

Annas sang - Benjamin Koppel

 

  • Dansk
  • 17.-19. december
  • 509 sider

Der er jo langt imellem, at jeg læser danske forfattere - jeg trives ikke godt i den danske litterære skrivestil; men der er nogle undtagelser og jeg bliver vel også bedre til det med tiden.

Denne roman har jo været rost til skyerne, og flere gange har jeg næsten lånt den med hjem - og så gav jeg den en chance. Heldigvis!

Det er en virkelig smuk, men også tragisk menneskeskæbne vi møder i Benjamin Koppels tante Anna, som i romanen bærer navnet Hannah Koppelman. Det vibrerer jo unægteligt af jødiske rødder, og Anna er da også født ind i en jødisk skrædderfamilie, som boede i Fiolstræde. Hun er født i 1921 og med fire store brødre var det en livlig familie med ikke mindst en skrækindgydende mor, der tog livets fortrædeligheder med stort drama.

Det giver sig virkelig til udtryk efterhånden som de fire sønner gifter sig med blonde danske piger uden en dråbe jødisk blod i årerne; det betyder jo, at familiens rødder ikke videreføres. Så Hannah bliver den, der skal indfri alle moderens drømme og de finder hende en passende ægtemand i den franske jøde François, som jo bor i Paris. De bliver forlovet inden krigen, selvom Hannah er forelsket i Aksel - en kommunist, der kæmper i den spanske borgerkrig, og senere i den danske modstandsbevægelse.

Krigen sætter det planlagte ægteskab på pause, og Hannah får lidt mere tid til at hellige sig sin store drøm om at blive koncertpianist. Men krigen er også kampen for overlevelse - især i 1943, da de danske jøder i hast må forlade landet; mange via Gilleleje og videre til Sverige.

Hannahs ægteskab gennemføres; men det bliver aldrig lykkeligt. Hun kommer til at tilbringe resten af sit lange liv i Frankrig med en utro, voldelig charlatan af en mand, der foragter hende for kun at give hende tre døtre og ingen sønner. Musikken er der, men det bliver hendes hemmelige lidenskab, som manden ikke må vide for meget om.

Benjamin Koppel møder denne tante sent i hendes lange liv; hun bliver 98 år gammel. De taler om hendes bemærkelsesværdige liv, og det er der kommet denne smukke roman ud af. Det er en blanding af fakta og fiktion - hvor grænsen går er jo svært for læseren at vide. Men betragt det som en fantastisk historie om en jødisk familiehistorie, hvor traditioner betyder alt. Om en kvinde, som ikke fik de valg mænd havde til rådighed. Det er dejlige beskrivelser af København - og Paris - i en anden tid; og en fryd fra ende til anden at læse.

No comments: