Saturday, June 3, 2023

Les Ailes collées - Sophie de Baere

 

  • Fransk
  • 1.-3. juni
  • 384 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Det er sommeren 2003 og Paul og Ana fejrer deres bryllup; det er en lille fest kun med den allernærmeste familie. Men Ana har forberedt en overraskelse til Paul - som skal vise sig at være skæbnesvanger. Hun har fundet tidligere kolleger og barndomsvenner, og inviteret dem til at dukke op til festen senere. En af disse er Joseph - Pauls ven fra teenageårene, som han ikke har set i tyve år.

Så springer vi tilbage til sommeren 1983, da de er fjorten år gamle. Pauls familie er ikke helt velfungerende; søsteren Cécile og ham forsøger at gå lidt under radaren i et hjem, hvor moderen drikker for meget og ikke har evnerne til at se ordentligt efter dem. Faderen er jæger - og det er ikke kun dyr, der bliver jagtet; forældrene blev gift meget unge, da moderen blev gravid med Paul og det er et ulykkeligt ægteskab. Så faderen strejfer rundt og moderen drikker.

Paul er en lidt indelukket dreng, der har haft problemer med at stamme - han er ikke klassens populære dreng, men det begynder at gå bedre. I sommeren møder han så Joseph; den helt anderledes dreng, der er af jødisk afstamning og bor med sin hippie-mor i en autocamper. Faderen bor i Canada, og er ortodoks jøde - Josephs familie er heller ikke simpel.

De to drenge bliver bedste venner; og som de nærmer sig de femten år ender det en skæbnesvanger aften med at de er i hinandens arme. De er forelskede - eller i hvert fald dybt tiltrukkede af hinanden. Desværre sker det til en fest, hvor deres skolekammerater overrasker dem.

Joseph flygter til faderen i Canada, og Paul udsættes for solid mobning i skolen. Sommeren efter er Joseph tilbage, og de mødes igen - og tiltrækningen er stadig lige stærk. Men også her ender det fatalt - endnu værre end sidst.

Tyve år senere forsøger Ana nu at genoprette deres venskab, da de har en lille kreds af venner efter de er flyttet tilbage til Pauls barndomsby; hun kender intet til forhistorien. En historie, som gentager sig.

Det er en barsk historie om mobning, om homofobi - men også om de to unge mænds forsøg på at forstå sig selv og kæmpe med deres valg. Er de homoseksuelle eller er det "bare" den anden, der er en eneste ene - for Paul er jo gift og venter barn med Ana.

Det ender ret tragisk; den fulde slutning på Pauls liv får man ikke - man kan kun håbe...

Det var en meget stærk historie om socialt pres på unge mennesker; det var en anden tid i 1980'erne med en helt anden (mangel på) tolerance og med AIDS-epidemiens nye truende ansigt som ledsager. Men det er også historien om familiens reaktion på Pauls trængsler i et småborgerligt provinsielt miljø, hvor det er svært at stikke ud. En stærk men tragisk historie.

No comments: