Saturday, April 30, 2022

Min fætter er høvding i Samoa - Johannes Langkilde

 

  • Dansk
  • 30. april 
  • 279 sider

For noget tid siden så jeg journalisten Johannes Langkilde i et talkshow på TV fortælle om sin opdagelse af en gren af familien fjernt fra Danmark. En vaskeægte høvdingestamme i Samoa og Amerikansk Samoa - øgrupper i Polynesien langt ude i Stillehavet.

Han møder sin fætter under et politisk konvent i USA i 2017; men inden familien når at planlægge rejsen dertil dør denne fætter. Bogens titel er en hæder til ham; men familien tæller mange flere personer, som Langkilde med kone og børn tager ud for at besøge.

Han ved, at familiegenerne stammer fra forfaderen Hans Alfred, der i 1869 tog en båd til New York og derfra videre på hvalfangerskibe ud i verden. Det er også Hans Alfreds historie vi hører; men den er romantiseret - og desværre på en lidt svulstig Morten Korch-agitg facon. Muligvis fordi hans ghost writer og medforfatter heller ikke er forfatter, men journalist som ham selv. Vi får en del oplysninger om Hans Alfreds liv men desværre ikke til ende - hvornår døde han for eksempel? Det er som om, at luften gik af ballonen til sidst og det er ugjort arbejde.

Langkilde har rejst meget - men nok primært i velstående lande; for mødet med den samoanske kultur og fattigdommen overrasker. Især tirrer det ham, at det er kutyme at komme med gaver i form af brød, smør - men også kolde kontanter - til de familiemedlemmer de besøger. Da hans opgave også er at finde oplysninger om Hans Alfred føler han et etisk dilemma som journalist, der "betaler" sine kilder.

Det er meget nobelt, men man kan så undre sig over de faktuelle fejl, der er flere steder i bogen.

På side 82 skriver Langkilde, at familien rejser fra Danmark den 17. juni 2019 - altså midt i den danske sommer, og logisk til en meget lang rejse, da det falder sammen med skolesommerferie. De rejser første til Samoa, hvor de er nogle dage inden de flyver videre til Amerikansk Samoa. Men på side 212 skriver han så, at de på deres anden dag i Amerikansk Samoa fanges i et voldsomt uvejr. Det skuffer ham "for når man endelig befinder sig på en stillehavsø i februar..." og lidt længere fremme "men når det er vinter i Danmark, oplever Samoa varmt og vådt vejr." De har kun været afsted en gang forstår man - så hvordan passer det sammen?

Lige inden afrejsen hjem til Danmark (i juli eller februar???) skal de i kirke, og Langkilde beskriver på side 240 "Andreas [sønnen] har under stor protest tager lange bukser og en hvid skjorte på." Men på side 245 efter beskrivelsen af gudstjenesten er der et foto taget udenfor kirken - med sønnen i shorts!

Det skaber virkelig en seriøs tvivl om journalistisk integritet; man må så håbe, at det meste af resten af historien er faktuelt korrekt!

No comments: