Wednesday, April 20, 2022

Meurtres pour mémoire - Didier Daeninckx

 

  • Fransk
  • 19.-20. april 
  • 216 sider
  • Dansk titel: Ikke oversat

Jeg forsøger at komme til bunds i bunken, der har stået lidt længe på reolen - og ikke kun lade mig friste af nyindkøb. Denne købte jeg nytårsaften 2018 i Bruxelles - i den tro, at det var en til dels politisk roman. Det viser sig så at være en krimi, og udgivet helt tilbage i 1983! Den var del af en serie med politiinspektøren Cadin som hovedperson, som udkom mellem 1982 og 1990.

Jeg har tidligere læst en helt anden type roman af Daeninckx, og med bagsidens lokkende omtale blev jeg fristet. Selvom det var noget helt andet end forventet!

Den 17. oktober 1961 fandt en decideret massakre sted i centrum af Paris, da et ukendt antal personer blev dræbt af det franske politi under en demonstration. Demonstranterne var algiere, der protesterede mod det nylige forbud for nordafrikanere mod at færdes i gaderne efter 20.30 og indtil 5.30 morgen.

Dette forbud var forbundet til Algeriets (og Nordafrikas) kamp for selvstændighed og aufhængighed fra Frankrig. Demonstranterne var ikke bevæbnede - alligevel dræbte politiet et antal varierende fra 38 til mere end 200 afhængig af kilder! Der er meget politik bag dette - og det var en helt ny historie for mig; så virkelig interessant.

Under demonstrationen bliver en franskmand dræbt - dette er den fiktive del af historien; Roger Thiraud er historielærer og skal snart være far. Han bor lige hvor det går galt, men hans drab er mere en regulær henretning på bestilling, som camoufleres af alt det andet.

21 år senere er hans søn Bernard Thiraud i Toulouse med sin kæreste, hvor han ligeledes bliver dræbt på klos hold efter at have forladt de regionale arkiver i sin søgning på historiske dokumenter.

Cadin får opgaven at opklare mordet, og finder hurtigt ud af, at meget er mørkelagt i forbindelse med massakren. Han finder dog hidtil gemte optagelser fra det belgiske fjernsyn, der viser mordet.

Nu har jeg jo kun læst denne ene krimi i serien - og kommer næppe til at læse de andre. De er sikkert glimrende - men jeg tror ikke, at de er ældet på samme gode måde som fx Maigret-serien. Men lige denne roman i serien har en absolut enorm historisk vigtighed, da nøglen til mysteriet skal findes i den franske regerings deportation af jøder under 2. Verdenskrig. Da bogen udkom i 1983 var en retssag i gang mod Maurice Papon - en fransk politiker og tidligere minister. Han havde personligt underskrevet ordren om deportation af jøderne deriblandt mange børn. 

Bogen blev solgt i svimlende 400.000 eksemplarer og efter en voldsom polemik blev den brugt som undervisningsmateriale i franske skoler. Den er kontroversiel idet den omtaler to perioder i fransk historie, som man helst vil glemme - både massakren og deportationen.

Derfor er det også lidt underligt, at den er opbygget som så mange andre krimier med sideløbende trivielle historier; sikkert med til at opbygge karakteren Cadin som alle krimiforfattere gør det med en protagonist i en serie. Det bliver til nogle lidt løse ender i en så kort roman; men jeg lærte selvfølgelig noget om begivenhederne i 1961.

No comments: