Wednesday, March 31, 2021

Hvor flodkrebsene synger - Delia Owens

 

  • Engelsk
  • 29.-31. marts
  • 370 sider
  • Originaltitel: Where the Crawdads Sing

En enorm succes fra efteråret 2019 - og jeg var lidt afventende og tøvende; jeg ved ikke helt hvorfor. Men med bibliotekernes delvise genåbning fik jeg den hentet, og det blev til en intens og hyggelig før-påskelæsning. For det er absolut en velfortjent succes!

I 1950'ernes North Carolinas sump bor den lille Kya med sin familie; en fattig familie med en fordrukken og voldelig far, der stille og roligt går i opløsning. De ældre søskende rejser først. Så forlader moderen dem. Og til sidst rejser storebroderen Jodie. Kya er kun 6 år gammel, og faderen er ikke meget bevendt som forsørger. Desuden fornemmer den lille pige hurtigt, at familien ude i sumpen er allernederst i det sociale hierarki i samfundet. Selv landsbyen, hvor de sorte bor, rangerer over hende - de lever da trods alt i ordnede familieforhold og passer på hinanden. Perioden og denne sociale konstellation minder lidt om Dræb ikke en sangfugl, som foregår lidt tidligere historisk.

Parallelt med historien om Kyas opvækst følger man opklaringen af mordet på Chase Andrews; byens sportsstjerne men også en playboy, som åbenlyst var sin kone utro.

Fra 1952 må Kya stort set klare sig selv; hun må lære at finde brænde, penge, mad.... og den sorte Jumpin' og hans kone hjælper til fra sidelinien. De ved godt, hvor galt det står til - men respekterer også hendes stolthed. Kya kommer i skole en enkelt dag; mobbet af de andre børn, vender hun aldrig tilbage  og lærer hverken at læse eller skrive.

Ude i sumpen bliver hun hurtigt et med naturen, og lærer den at kende som sin egen lomme. Man drages fuldstændigt ind i billedet af Kya, der sejler rundt i kringelkrogene af vandområderne og lever i pagt med naturen og dyrene. Jeg så for mig scenerne, hvor hun fodrer fuglene og sover med dem på stranden. Owens får skabt et helstøbt billede af stedet og ånden. Kya bliver jo en særling; men mødet med drengen Tate forandrer hende. Han lærer hende at læse og skrive, og da de bliver voksne starter de et forhold.

Tate skal væk på high school - og så svigtes Kya igen; nogle år senere indleder hun dog et forhold til Chase - og hun tror på, at han vil gifte sig med hende. Hun tror på, at hun kan komme ind til den nærliggende by og leve blandt mennesker. Men hun er et cirkusfænomen for dem - for Chase er hun på den ene side den vilde pige, han kan udleve seksuelle fantasier med; i hvert fald når han praler overfor vennerne. Men dybest inde er hun langt mere for ham; noget han ikke vil indrømme - men ved hans død bar han den halskæde hun havde lavet til ham. Den er dog væk fra liget - så hvem har fjernet den?

Det er ikke en traditionel krimi; selvom mordgåden opklares i de allersidste sætninger. Om det var en overraskende slutning ved jeg ikke helt? 

Men forcen ligger i stemningen i hele bogen; der er et par steder, hvor det bliver lidt pladderromantisk - og der er en happy ending alligevel - eller måske heldigvis! Men det er jo også historien om at blive og leve som udstødt af et samfund, og stadig finde sig selv og en vej gennem livet. Det er en ode til naturen og det enkle liv; fx bruger Kya dyrenes adfærd til at afkode og lære, hvordan hun skal håndtere forskellige situationer i sit eget liv.

Det er en sen debutroman - Delia Owens er født i 1949; men hun har tidligere udgivet bøger om netop dyreadfærd efter at have levet med sin mand i flere afrikanske lande. Men så tænker man jo umiddelbart, at der ikke kommer utallige andre romaner fra hendes hånd - og om man kan klare en opfølgning til så voldsom en succes? Vi får se!

No comments: